Alles over
Primitivo wijn
Primitivo in het kort
Ruikt naar:
- Fruit: bramen en aardbeien
- Tabak en sandelhout
- Kruiden: rooibos en steranijs
Serveertemperatuur:
16-18 graden (een half uurtje in de koelkast, dat maakt 'm extra fruitig)
Komt vooral uit:
- Wijnstreek Puglia
- Italië
Wordt o.a. ook wel genoemd: Tribidrag (Croatië), Zinfandel (Californië), Crljenak, Kratosija (Montenegro). Daarnaast heeft de wijn zelfs in Puglia verschillende namen.
IS PRIMITIVO WAT VOOR JOU?
Primitivo wijnen vallen vaak onder het smaakprofiel “easy rider”. Weet jij nog niet goed of dit wel jouw type wijn is? Doe dan onze smaakprofielentest en weet binnen enkele seconden welke rode (en witte!) wijn jij lekker vindt.
DE DRUIF EN DE WIJN
De Italiaanse primitivodruif is donker van kleur, heeft een gemiddelde zuurgraad en bevat gemiddeld tot veel tannines. Door het zonnige klimaat zijn het wel hele rijpe tannines waardoor de wijn toch soepel is. Wijnen gemaakt van deze druif smaken fruitig en bevatten aroma’s van zwart fruit (bramen, bosbessen en pruimen), maar ook aroma’s van o.a. sandelhout, drop, anijs en tabak.
TE VINDEN IN: PUGLIA
De primitivo druif groeit voornamelijk in Puglia, een streek in de hak van Italië. Primitivo kan goed tegen de hitte en droogte en vaart goed op de Pugliaanse zon. Naast primitivo worden er in deze regio nog veel andere betaalbare, fruitige wijnen geproduceerd. Denk aan wijnen van lokale druiven als negroamaro. Primitivo dankt zijn naam aan het feit dat de druif als eerste rijp is in de wijngaarden. Primitivus betekent namelijk in het Latijn: de eerste die rijp is.
Ga je een keer op wijnvakantie naar Italië? Dan is een roadtrip door het zonnige Puglia dus zeker de moeite waard!
DE UNDERDOG
Primitivo is geen inheemse Italiaanse druif. Pas rond halverwege de 19e eeuw is dit druivenras naar Italië gekomen. Hier was de druif lange tijd een “underdog”: een vrij onbesproken druif met een stevige body die vooral werd toegevoegd aan bulkwijnen om deze wat extra pit te geven.
Primitivo’s Amerikaanse broertje: zinfandel
Primitivo en Zinfandel worden vaak in een adem genoemd. Dit komt omdat het in feite dezelfde druif is: beiden zijn oorspronkelijk afkomstig uit Dalmatië en hebben als grootouder de tribidag druif. Zinfandel is de naam die de druif kreeg toen hij naar Amerika emigreerde, primitivo de naam die de Italiaanse variant kreeg.
Wat eet je bij een Primitivo?
Vlees
Groente
Kaas
Ben je een fan van Aziatisch eten? Dan is dit jouw druif! Het pittige van bijv. currysauzen smaakt namelijk goed bij het lichte zoetje van je Primitivo wijn.
MEER OVER WIJN
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Meer weten over andere Italiaanse klassiekers? Lees dan meer over montepulciano of chiantiwijnen.