Sancerre wijnen
De witte Sancerre wijnen zijn de pareltjes onder de sauvignon blanc wijnen. Een wijn die je wereldwijd in restaurants terugziet. Afkomstig uit een klein maar bijzonder gebied rondom het stadje Sancerre in de Franse Loirestreek. Maar wat is een Sancerre wijn nu precies en wat maakt Sancerre zo bijzonder?
HOE KOMT SANCERRE AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?
Witte Sancerre wijnen worden van de zeer populaire sauvignon blanc druif gemaakt. Het beschermde herkomstgebied waar deze sauvignon blanc ranken staan maakt deze wijn zo bijzonder. Sancerre ligt helemaal in het Oosten van het Loire gebied op ongeveer 200 km ten zuiden van Parijs, dus als je in de buurt bent, rij dan vooral nog even verder!
Het Loire gebied is trouwens veel uitgestrekter dan het relatief kleine Sancerre gebied. Het loop namelijk van de Atlantische kust tot precies het midden van Frankrijk. Omdat het gebied zo wijdverspreid is heeft elke wijnregio in de Loire een ander microklimaat. In de Sancerre regio vind je drie typen grond. Deze verschillen in bodem zijn allemaal verantwoordelijk voor lichte smaakverschillen in de wijn:
-
Witte klei met een hoog kalkgehalte zorgt voor wijnen met meer body en pit
-
Een bodem die bedekt is met kiezels zorgt voor lichtere wijnen
-
Een bodem met vuursteen zorgt voor een minerale smaak in wijnen
AOC Classificatie
Sancerre wijnen hebben een AOC - Appellation d’Origine Contrôlée - keurmerk. Dit Franse keurmerk geeft een beschermd herkomstgebied aan. Sancerre wijn komt dus altijd uit het Sancerre gebied, net zoals champagne alleen champagne mag heten als het uit de Champagnestreek komt. Aan alle wijnen die in aanmerking komen voor het AOC-keurmerk worden verder ook strikte eisen gesteld voor het verbouwen van de druiven en het produceren van de wijn.
Vanaf Sancerre kun je letterlijk zwaaien (of varen) naar een ander beroemd wijngebied: Pouilly Fumé ligt aan de andere kant van de rivier.
Wijnweetjes
- Vaak staat op het etiket van een wijn de druif vermeld, maar niet bij de Sancerre wijnen. Fransen weten ‘natuurlijk’ altijd precies welke druif er in de wijn zit. Jij ook?
- Al sinds de komst van de Romeinen worden in de Loire Vallei druiven verbouwd en wijn gemaakt. Dit vanwege het geschikte binnenlandse klimaat maar ook vanwege de handige ligging aan de rivier (makkelijk te vervoeren dus) en de grote steden in de buurt (gevalletje vraag en aanbod).
- De kalksteen in de Loire-bodem loopt helemaal door tot aan de kliffen van Dover in Engeland!
- Veruit de meeste Sancerre wijnen worden gemaakt van sauvignon blanc. Maar 15% - 20% wordt gemaakt van pinot noir. Daarmee worden alle rode wijnen en rosé’s gemaakt.
- Een deel van de druiven in Sancerre staat op schuine hellingen waar druiven alleen met de hand geplukt kunnen worden. Nogal een klusje dus!
- Jaarlijks wordt er zo’n 130.000 hectoliter witte Sancerre geproduceerd. Dit staat gelijk aan ca. 17,3 miljoen flessen wijn!
HOE SMAAKT SANCERRE?
Door de verschillende terroirs zijn niet alle Sancerre wijnen hetzelfde maar een aantal eigenschappen komen in alle wijnen terug. Zo hebben alle wijnen een hoge zuurgraad en zijn ze strak, fris en droog.
- Ruikt naar: intense aroma’s van citrus, mineralen en gras
- Smaakt naar: verfrissend en droog met vers fruit, mineralig en knisperend zuurtje
Benieuwd of deze wijn er een is die jij graag drinkt? Doe dan nu de smaakprofielen test
Wist je dat: alle Sancerre is Sauvignon Blanc maar niet alle Sauvignon Blanc is Sancerre
Hou je van Sancerre dan is dit ook een wijn voor jou
Zelfde streek en prijsklasse
Is Sancerre helemaal jouw wijn en zoek je nog wat andere inspiratie? Deze wijnen zijn vergelijkbaar:
- Minder bekend maar zeker niet minder lekker. Deze Villebois Menetou-Salon is wat ronder in smaak en minder zuur dan een witte Sancerre.
- De overbuurman van de Sancerre; deze Villebois Pouilly-Fumé Marnes Kimméridgiennes is mineralig, intens en heeft mooie citrustonen.
Goedkoper alternatief
Er hangt wel een klein prijskaartje aan Sancerre wijnen. Op zoek naar een goedkoper alternatief? Probeer dan eens een:
- Deze Touraine Les Hauts Lieux, ook uit de Loire maar dan uit Touraine. En lekker voor bij de borrel dat ie is!
- Top prijs kwaliteitverhouding met deze Touraine Sauvignon. Fris, sappig en, best of all, heel betaalbaar!
Sancerre serveren? Dit doe je op 10˚ tot 12˚ celsius (= CA. 1,5 uur in de koelkast).
WAAR SCHENK JE EEN SANCERRE BIJ?
Bij een mooie wijn hoort natuurlijk lekker eten. Sancerre is erg lekker bij onder andere:
- Geitenkaas; het liefst Franse natuurlijk, maar ook brie en camembert smaken er goed bij. Deze Franse smaken zijn voor elkaar gemaakt.
- Gegrilde kip of forel. De strakke maar frisse smaak van de Sancerre overheerst de subtiele maken van kip of vis niet.
- Schelp of schaaldieren - oesters. De mineralige smaakt van de wijn past perfect bij alle smaken uit de zee.
- Groene groenten zoals courgette, asperges, avocado, komkommer en rucola. Deze frisse groenten passen heel goed bij het frisse, droge karakter van de wijn.
Welke wijn bij welk gerecht? Het blijft een terugkerende vraag! Zoek dus in onze wijnwijzer naar de beste combinaties.