Alles over de druif en de wijn
Sangiovese
Sangiovese is een populaire Italiaanse druif, die vooral in Toscane groeit. Niet echt gehoord van sangiovese? Waarschijnlijk wel van een chianti, rosso di montepulciano of de beroemde brunello di montalcino. In deze bekende wijnen is de fruitige Italiaanse druif de basis. Sangiovese betekent trouwens bloed van Jupiter, en als je een goede in je handen hebt, dan begrijp je helemaal waarom. Fan van sangiovese? Lees hier alles over deze rasechte Italiaanse druif en de wijnen.
Sangiovese in het kort
Een fruitige rode wijn met een hoge zuurgraad en tanninegehalte. Over het algemeen goed te bewaren: ongeveer 4 tot 8 jaar.
Smaakt naar:
- Fruit: kersen, aardbei, vijg
- Tabak, chocolade
- Aardse smaken, leer
Serveertemperatuur:
Kamertemperatuur (ongeveer 18 graden)
Wijn komt vooral uit:
- Italië
- Corsica
- Argentinië
- Verenigde Staten
Beter bekend als:
Vino nobile di Montepulciano, prugnolo gentile, sangiovese grosso, brunello di Montalcino, nielluccio, rosso di Montepulciano, morellino, rosso di Montalcino, montefalco rosso, chianti, morellino di Scansano
Oorsprong: eeuwenoude Chianti
Al sinds de 13e eeuw worden er wijnen gemaakt in chianti, het gebied tussen Siena en Florence. Tot de jaren ‘70 waren veel chianti's simpele rode wijnen, die meer om de decoratieve mandflessen dan om de smaak bekend stonden. Sindsdien is de productie verlaagd en zijn veel wijngaarden gemoderniseerd. Tegenwoordig is de kwaliteit van de chianti’s veel beter dan voorheen. De allerbeste wijnen komen van de strenge gecontroleerde DOCG chianti en DOCG chianti Classico.
Sangiovese = bloed van Jupiter
Er wordt gezegd dat de oorsprong van de sangiovese al eeuwenoud is. De letterlijke vertaling is namelijk ‘Bloed van Jupiter’, de Romeinse god. Er gaan zelfs verhalen rond dat de wijn al bekend was bij de Etrusken. Waar we zeker van zijn, is dat deze druif afstamt van de Toscaanse ‘kersen druif’ ciliegiolo en de Zuid-Italiaanse calabrese montenuovo. Alleen hangt het wel echt af van de kwaliteit of je inderdaad van het bloed van Jupiter mag spreken. Als producenten het niet zo nauw nemen met de opbrengsten, kan sangiovese dun en nauwelijks drinkbaar zijn. Gelukkig zijn er ook hele lekkere sangiovese wijnen. Hij staat niets voor niets aan de basis van alle grote Toscaanse rode wijnen: chianti, brunello di montalcino en vino nobile di Montelpulciano.
Druif: basis van vele wijnen
Sangiovese druiven vormen de basis van o.a. alle chianti-wijnen. Deze wijnen worden naar wens aangevuld met de blauwe canaiolo, witte trebbiano en malvasia en internationale druivenrassen als de cabernet sauvignon en merlot.
Welke kleur heeft de wijn?
Op een schaal tussen pinot noir en syrah hangt een sangiovese meer richting de syrah. Naarmate de druif veroudert, wordt de kleur snel lichter. Echt oud worden de meeste sangioveses trouwens niet: 5 tot 8 jaar is meestal wel het maximum.
SMAAK: HARTIG EN FRIS
Van nature rijpt sangiovese pas laat. Gevolg: de druif behoudt een hoge zuurgraad en heeft veel tannine en een smaak van pruimen en kersen, tabak en leer. Soms ontwikkelt zich ook een medicinale smaak. Thee is ook een aroma dat met sangiovese geassocieerd wordt.
Maar de smaak die je altijd proeft in een sangiovese wijn is hartig. De druif is trouwens net een kameleon die zich aan de ondergrond aanpast. Op deze manier krijg je wijnen met uiteenlopende smaken van rond tot fruitig. Maar altijd met die hartige ondertoon en kersen.
Lekker bij harde kazen en vlees
Sangiovese wijnen zijn vaak stevige rode wijnen. Die moet je dus gewoon drinken bij het eten. Harde kazen, rood vlees en wildgerechten versterken de smaak van cassis, pruimen en tannines. Meer eenvoudige sangiovese wijnen, zoals de IGT Toscane wijnen, zijn een stuk fruitiger van smaak en passen perfect bij pizza of pasta.
MEER WETEN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!