Dessert wijn die je geproefd moet hebben!
Sauternes
Sauternes is een exclusieve Franse dessertwijn. Tegelijkertijd is het de bekendste zoete wijn afkomstig uit Bordeaux en misschien wel de bekendste dessertwijn ter wereld. De druiven ondergaan tijdens de rijping een ingewikkeld en zeldzaam proces, genaamd edele rotting. Er vindt zeer selectieve, handmatige oogst plaats. Het resultaat? Een weelderig zoete wijn.
Sauternes in het kort:
Kenmerken | |
---|---|
Komt uit |
|
Plaats |
In het zuiden van de Graves wijnregio in Bordeaux |
Druif |
Voornamelijk sémillon, gemengd met sauvignon blanc en muscadelle |
Alcoholpercentage |
Minimaal 13% |
Houdbaarheid |
5 - 50 jaar |
Serveertemperatuur |
6 tot 11 graden Celsius |
Exclusief omdat |
|
Prijzen |
Variëren van €15 tot €360 |
HET SAUTERNES GEBIED
Sauternes wijnen verdienen hun exclusieve titel alleen als ze daadwerkelijk uit het wijnbouwgebied Sauternes komen in de Bordeaux, Frankrijk. Het Sauternesgebied ligt ten zuiden van Graves en ligt direct aan een rivier. Deze rivier zorgt regelmatig voor mistvorming. Dit is belangrijk in het maakproces van Sauternes wijn.
EDELE ROTTING ZORGT VOOR DE BIJZONDERE SMAAK VAN SAUTERNES
Als er in de ochtend mist ontstaat, gevolgd door warme zonnige dagen, kan Botrytis ontstaan. Dit is de term voor edele rot. Simpel gezegd groeit er tijdens dat proces een schimmel op een druif. Deze zorgt ervoor dat al het vocht verdampt, waarna de druiven uitdrogen. De druiven zijn daarna bijzonder en zoet van smaak.
HOE SMAAKT SAUTERNES DAN?
De smaak van Sauternes wijn is vol, zacht, zoet en crèmig. Krachtig, maar toch elegant met een uitzonderlijke aromatische afdronk. De smaak wordt beïnvloed door een aantal factoren:
- De sémillondruif geeft Sauternes body en de smaak van tropisch fruit
- De sauvignon blanc zorgt voor het zuurtje, met tonen van grapefruit en limoen
- Verder proef je o.a. honing, gember, zoete abrikozen, butterscotch en karamel
Sauternes heeft een enorm hoog suikergehalte, namelijk 120 tot 220 gram per liter. De zuurgraad van de sauvignon blanc zorgt ervoor dat je de wijn niet als mierzoet ervaart wanneer je deze drinkt. Om het even voor je in perspectief te plaatsen: de meeste droge witte wijnen bevatten slechts 0 tot 10 gram suiker per liter!
Sauternes is lang houdbaar
Naast de bijzondere smaak, zorgt het rijpingsproces er ook voor dat de wijnen langer houdbaar blijven. Reken sowieso op een houdbaarheidstermijn van 5 jaar. Een goede Sauternes kun je zelfs tot wel 50 jaar (!) bewaren.
De ideale serveertemperatuur van een Sauternes is 6 tot 11 graden Celsius (ca. 2,5 uur in de koelkast).
SAUTERNES HEEFT EEN KWALITEITSKEURMERK
Sauternes is een wijnregio die valt binnen het AOC: “appellation d'origine contrôlée”. Dit is een Frans overheidskeurmerk dat de kwaliteit van Franse landbouwproducten, zoals wijn en kaas, waarborgt. Om aan het kwaliteitskeurmerk te voldoen en de AOC titel te mogen dragen, zijn er strenge eisen verbonden aan een wijn.
Niet iedere wijn kan dus zomaar een Sauternes zijn. Zo wordt een Sauternes wijn alleen in een vijftal 'communes' geproduceerd in de Bordeaux. Daarnaast moeten de druiven ‘edele rotting’ hebben ondergaan en zijn er voorschriften met betrekking tot het gebruik van de druivenrassen. De gebieden waar Sauternes geproduceerd wordt, zijn:
- Sauternes
- Bommes
- Barsac
- Fagues
- Preignac
Sauternes moet daarnaast minimaal 13% alcohol bevatten en een streng proefexamen doorstaan voordat deze wijn de AOC titel krijgt.
Wist je dit over Sauternes?
- Het gebied waar Sauternes geproduceerd wordt, is 4,364 hectares groot.
- Het succes van een echt goede Sauternes hangt af van de wijnmaker: hoe groter de waaghals, hoe beter. Durf je als wijnmaker lang genoeg te wachten met de oogst, dan kan het zijn dat er edele rot optreedt en je de beste oogst krijgt. Wacht je te lang, dan kan je oogst mislukken.
- Sauternes is zeer duur om te maken, omdat:
- De edele rotting gefaseerd plaatsvindt. De druivenplukkers moeten daarom meerdere keren door de wijngaard om de door edele rot aangetaste druiventrossen te plukken.
- De meeste Sauternes wijnen lang op nieuwe eikenhouten vaten rijpen voordat ze gebotteld worden. En die vaten zijn bijzonder kostbaar.
Hou je van Sauternes? Dan zijn dit ook een wijnen voor jou:
Goedkopere dessertwijnen?
Heerlijk natuurlijk, die Sauternes wijnen. Zoek je toch naar een goedkoper alternatief? Probeer dan eens een van deze twee wijnen:
Dessertwijn uit dezelfde streek?
Deze wijn komt uit Monbazillac. Monbazillac bevindt zich naast de Bordeaux, namelijk in de Bergerac. De druiven hebben ook edele rotting ondergaan en zijn vaak goedkoper.
SAUTERNES EN SPIJS: WAT IS DE BESTE COMBINATIE?
Een glas Sauternes is heerlijk op zichzelf. Wil je jouw glaasje toch combineren met een lekker hapje? Ga dan voor een niet te zoet dessert en zorg ook dat je dessert niet te koud is. Dit verlamt je smaakpapillen, waardoor je minder proeft van je heerlijke glas Sauternes!
Taarten
- Cheesecake (zonder chocolade)
- Taarten op notenbasis, zoals amandel of walnoten
- Citroen- of rodevruchtentaarten
Kaas
- Zachte kazen, zoals brie
- Blauwe kazen, zoals roquefort
Andere klassieke combinaties
- Foie gras met gekarameliseerde ui
- Kreeft
Op zoek naar een lekker recept?
Drink je Sauternes bij je dessert? Ga dan niet voor chocolade of hele zoete taart met slagroom. Deze smaken zorgen ervoor dat je niet alle smaaklagen van je Sauternes kunt proeven.
WIL JE MEER WETEN OVER GROTE NAMEN?
Je weet nu alles over deze bijzondere Franse Sauternes. Lees verder over de bekendste klassieke wijnen, zoals barolo, chianti of montepulciano d'Abruzzo. Ben je meer een fan van droge witte wijnen? Dan lees je hier lekker verder over de Franse klassiekers sancerre wijnen en chablis. Voor de zoetekauwen: verdiep je eens in andere zoete wijnen, zoals port, of lees alles over zoet op onze digestief pagina!