Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Spätburgunder

Spätburgunder

Spätburgunder is het Duitse equivalent voor pinot noir. En de Duitsers mogen gerust hun eigen naam geven aan deze druif: de Duitse spätburgunders hebben namelijk echt een eigen smaakstijl! Ze staan bekend om hun goede kwaliteit en zijn de laatste jaren nogal populair geworden. Lees hier meer over deze rode klassieker!

Spätburgunder in het kort

Spätburgunder in het kort

Deze fruitige, soepele rode wijn is naast de witte riesling de grote trots van Duitsland. De kwaliteit van dit paradepaardje is erg belangrijk en er wordt dan ook aan de lopende band geëxperimenteerd met deze druif om de wijnen kwalitatief nog beter te maken!

Smaakt naar: 

Fruitig vol aardbeien, kersen en bramen. De wijn heeft een medium tot hoge zuurgraad en weinig tannines met een soepele afdronk.

Serveertemperatuur: 

licht gekoeld op 15˚ to 16˚C (ca. 30 min in de koelkast)

Komt vooral uit: 

Ahr, Pfalz, Baden en Rheingau

Andere benaming: 

Pinot Noir, blauburgunder (Oostenrijk), pinot nero  

Vind je Spätburgunder lekker? Probeer dan ook eens wijnen van het smaaktype "Fruit Smoothie": één van onze smaakprofielen. Benieuwd welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest

PINOT NOIR OF SPÄTBURGUNDER: WAT IS HET VERSCHIL?

Deze namen zijn eigenlijk synoniem voor elkaar. Natuurlijk zijn er lokale klonen en smaken maar de smaak van Spätburgunder is wel altijd herkenbaar. Over die smaak later meer. 
 

OORSPRONG: IT’S ALL IN THE NAME

De pinot noir-druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne in Frankrijk. De Duitsers noemen de wijn dus naar de afkomst in plaats van de druif, namelijk burgunder. Spät betekent laat, wat eigenlijk vreemd is, want het is een druif die relatief vroeg rijp is. Maar waarschijnlijk verwijst dit naar het feit dat deze druif in vergelijking met een Pinot blanc of Pinot grigio later rijp is.

De druif: feiten op een rijtje

De druif: feiten op een rijtje

De Spätburgunder heeft als druivenras een weg afgelegd vanuit de Bourgogne naar Duitsland. Inmiddels vind je de meeste ranken in de wijnregio’s Ahr, Baden, Pfalz en Franken.

  • Over de druif: blauw, compacte tros met een dunne schil, daardoor vatbaar voor schimmels en rot
  • Kleur wijn: over het algemeen redelijk licht
  • Klimaat: de spätburgunder rijpt het liefst in een redelijk koel klimaat (bijvoorbeeld in de zeer noordelijk Ahr streek). Dan heeft deze druif de tijd om mooie smaken te ontwikkelen.

HOE SMAAKT SPÄTBURGUNDER?

De beste spätburgunders zijn fris, hebben veel smaak, veel soepelheid (vaak door de houtlagering) en zijn zeer fruitig. Wals je glas en ruik de aroma’s van rood fruit zoals kersen en aardbeien tot zwart fruit zoals bramen en zwarte bessen. Soms herken je zelfs tonen van kruiden zoals kaneel.

Benieuwd hoe je wijn eigenlijk proeft?

Heel veel soorten gerechten! Doordat de Duitse spätburgunder redelijk hoog in het zuur zit kun je deze wijn serveren bij een breed scala aan eten. Op zoek naar inspiratie? Deze wijn past o.a. goed bij:

  • Geroosterde eend of wild en rood vlees: kies voor een wat zwaardere Spätburgunder 

  • Wit vlees als varkensvlees of kalfsvlees

  • Gerechten met paddenstoelen: de aardse tonen van paddenstoelen en deze wijn complimenteren elkaar goed.

Lees alles over welke wijn je het beste kunt drinken bij welk gerecht!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.