Alles over de druif en de wijn
Syrah (Shiraz)
Syrah (of shiraz) is een van de beroemdste druivenrassen ter wereld. Ze staat ook wel bekend als de grote blauwe druif van de Rhône, Frankrijk. Syrah wordt wereldwijd in verschillende landen aangeplant en syrah wijnen kunnen daarom erg verschillend zijn van smaak. Meer weten? Lees hier alles over syrah wijn!
Syrah in het kort
Ook wel shiraz genoemd. De Syrah druif geeft stevige, peperachtige wijnen, die zeer goed rijpen en donkerrood, bijna paars van kleur zijn. Syrah wijn heeft veel body, een medium zuurgraad en medium tanninegehalte. De wijn is donkerder dan cabernet sauvignon en heeft een pittige en peper-achtige nasmaak.
Smaakt naar
- Fruit: bessen (zwarte, blauwe bes)
- Tabak, chocolade, rokerig, drop, zwarte olijf
Komt vooral uit
- Frankrijk
- Australië
- Argentinië
- Zuid-Afrika
- Verenigde-Staten
- Chili
Wordt ook wel genoemd:
Shiraz, Marsanne Noir, Sirac, Hermitage, Entournerein, Serène, Côte-Rôtie, St. Joseph, Crozes-Hermitage, Cornas
SYRAH OF SHIRAZ?
Er zijn twee schrijfwijzen voor één en dezelfde druif. Van oorsprong is het syrah, deze naam wordt gebruikt in de klassieke (Franse) wijngebieden, zoals de Rhône. De afgelopen 25 jaar is syrah ook populair geworden in het zuidelijk halfrond maar met net even een andere naam: in Australië en andere Nieuwe Wereld-landen worden de wijnen meestal Shiraz genoemd.
Ook 2 namen: pinot grigio
Het komt vaker voor dat een druif bij twee namen genoemd wordt. Zo zijn ook Pinot grigio en pinot gris dezelfde druif. Toch smaakt de pinot gris uit de Elzas anders dan de pinot grigio uit Noord-Italië!
Oorsprong: Rhônegebied, Frankrijk
Er bestaan veel verhalen over de oorsprong van de syrah druif. Het lijkt er op dat de druif afkomstig is uit de stad Shiraz in Iran (vandaar de naam), en vervolgens overgebracht is naar het noordelijke Rhônegebied, in Frankrijk. Hier staat net als de viognier, grenache en roussanne de syrah druif volop aangeplant. Toch is syrah niet alleen in Frankrijk gebleven. Wereldwijd staat er zo’n 186,000 hectare van deze druif aangeplant in veel verschillende landen, zowel uit de oude- als nieuwe wijnwereld. In Australië is syrah wijn zelfs zo groot dat deze wordt beschouwd als de nationale druif!
De druif: blend of als cépage
Syrah druiven zijn nogal pittig van smaak. Om te groeien hebben ze veel zon nodig en gedijen ze het best in een warm en droog klimaat, zoals in Australië. De druif rijpt makkelijk en in een relatief korte tijd. Om syrah wijn minder krachtig te maken gebruiken wijnmakers vaak andere, zachtere druiven om zo een nog lekkerdere wijn te creëren. Dit gebeurt vaak met cabernet sauvignon of grenache. Soms wordt syrah wijn ook geblend met de krachtige mourvèdre om zo een klassieke Côtes du Rhône blend te verkrijgen. Je krijgt dan de bekende GSM blend: grenache - syrah - mourvèdre.
SMAAK: KARAKTERISTIEK MET SPIERBALLEN
Syrahs zijn echte krachtpatsers. Door de dikke schil bevatten syrah wijnen veel tannines. Daarnaast hebben ze een karakteristieke smaak met herkenbare aroma’s. De Franse varianten (in koeler klimaat) zijn kruidiger van smaak, met aroma’s als (zoet) tabak of en peperkorrels. In syrahs uit warmere klimaten zoals uit Australië proef je meer fruitige aroma’s zoals die van zwarte bessen en bramen. Ook vind je in de Australische shiraz wijnen vaak meer ronde tannines.
Hoe ziet de wijn er dan uit?
Als je een syrah naast een lichte pinot noir met weinig body legt zie je een enorm contrast: syrah is namelijk erg donker en ondoorzichtig van kleur.
Syrah's kunnen veel complexiteit ontwikkelen tijdens het rijpingsproces op de fles. Het zijn daarom goede bewaarwijnen!
Betaalbare syrah wijnen kun je vaak prima zo’n 3 tot 5 jaar bewaren. De echte goede syrahs zoals die uit de Noordelijke Rhône of de Australische Barossa Valley kunnen hun smaak tot tientallen jaren op de fles ontwikkelen. Mooie flessen voor in de wijnkelder dus!
SYRAH BIJ JE GERECHT
Syrah's zijn stevige, sappige rode wijnen. Krachtig, en dus liever niet te combineren met een lichte maaltijd. Ga je voor een syrah bij je eten? Gegrilde en geroosterde vleesgerechten zoals worsten of stoofpotjes smaken goed bij syrah. Vegetariër? Ga dan eens voor paddenstoelen of jonge harde kazen zoals emmentaler.
Ook lekker bij syrah:
Lichte syrah (uit koelere klimaten):
- Gegrild lamsvlees zoals lamsbout, shoarma of gyros
- Gegrilde aubergine
Zwaardere syrah (uit warmere klimaten):
- BBQ vlees
- Stoofschotel
- Varkensvlees
- Gerookte seitan
De smaak van balsamico smaakt goed bij Syrah wijn. Net als balsamico heeft Syrah namelijk ook lichtzoete impressies.