Alles over de druif en de wijn
Viognier
Houd je wel van een lekker glas chardonnay? Dan kun je een viognier vast ook waarderen. Beide zijn mooie volle witte wijnen. Gelukkig is deze druif er nog, want in 1960 was hij bijna uitgestorven. Inmiddels is de druif uitgegroeid tot een geliefde druif in zowel de oude als de nieuwe wijnwereld. Verdiep je in de wereld van viognier wijn en -druiven.
Viognier in het kort
Een droge, medium volle tot volle witte wijn met lage tot medium hoge zuurgraad. Hierbij speelt de soort rijping ook een rol. Er is een duidelijk verschil tussen viogniers gerijpt in eikenhouten vaten die minder zuur zijn dan die gerijpt in stalen tanks. Viognier wijnen worden het beste jong gedronken.
Smaakt naar:
- Mandarijn, perzik en mango
- Rozen, bloemig
- Bij houtrijping: vanille en nootmuskaat - romig
Serveertemperatuur:
- Houtgerijpt: 12 graden (= 1,5 uur in de koelkast)
- Niet op hout gerijpt: 9 graden (= 3 uur in de koelkast)
Komt vooral uit:
- Frankrijk, Frankrijk: wijnstreek Rhône
- Australië
- (Zuid-)Amerika
- Italië
- Zuid-Afrika
Oorsprong
De oorsprong van de druif is niet helemaal duidelijk. Het vermoeden is dat de Romeinen ooit de druif als eersten hebben meegenomen vanuit Dalmatia (tegenwoordig kroatië) naar het Condrieu in het Rhône gebied. Inmiddels floreert het druivenras in vele delen van de wereld.
De druif
Viognier druiven zijn klein van stuk. Ze produceren de beste wijnen wanneer ze gerijpt zijn in zonnige regio’s met gemiddelde temperaturen. Koele nachten en water in de buurt zijn de andere succesfactoren. De koele nachten zorgen ervoor dat de frisheid van de wijn bewaard blijft.
De opbrengst van viognier druiven is laag en het ras is ook nog eens zeer gevoelig voor ziektes. Dit maakte dat het druivenras tijdens oorlogen en de druifluis plaag bijna uitgestorven raakte. Viognier viel toen namelijk niet op grote schaal te verbouwen of te oogsten. Het oogsten zelf is ook niet makkelijk. Te vroeg? Dan mist de wijn aroma’s. Te laat? Dan is het eindresultaat vettige en geparfumeerde wijn. Een uitdaging dus!
Viognier wijnrank: hoe ouder hoe beter
De leeftijd van viognier ranken heeft een groot effect op de kwaliteit van de wijn. Viognier wijnranken bereiken hun prime time na 15 tot 20 jaar. In de Rhône in Frankrijk, waar het druivenras oorspronkelijk vandaan komt, groeien er nog viognier ranken van zeker 70 jaar oud!
smaken: van romig vol tot tropisch fruitig
Viognier kun je onderverdelen in 2 verschillende stijlen. Dit verschil zit ‘m in de stijl van produceren die de wijnmakers kiezen: rijping op nieuw eiken vs. neutraal of geen eiken. Nieuw eiken zorgt voor een meer romige smaak, een lagere zuurgraad, en aroma’s van nootmuskaat en vanille. Neutraal eiken, of het helemaal niet gebruik maken van eiken zorgt voor meer bloemige smaken en tropisch fruit terwijl hierbij de frisheid bewaard blijft. Wanneer de wijnen niet in eikenhouten vaten gerijpt worden doen ze dat in roestvrijstalen tanks.
Benieuwd hoe je wijn proeft?
Smaakprofiel: big white
Over het algemeen vallen viognier wijnen onder het Gall & Gall smaakprofiel big white. Dit zijn over het algemeen soepele, ronde witte wijnen. Benieuwd naar alle smaakprofielen. Of welk smaakprofiel jij eigenlijk hebt?
Wat eet je bij Viognier?
De truc? Combineer viognierwijnen met gerechten die niet teveel zuren bevatten of te heftig in hun smaken. Zo blijven de bloemige noten en de frisheid van de wijn zelf overeind staan naast een gerecht. Maak bijvoorbeeld eens een kip tajine met abrikozen en amandelen. Super lekker met een viognier. Maar ook krab en kreeft doen het goed met deze wijn.
MEER WETEN OVER WIJN?
Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!