Skip to main content
image

Take 5: fris wit

Ontdek vijf verfrissende witte wijnen met de smaakprofielen Fresh Hammer en Fresh Prince. Wat ruik en proef je? Waar komen de wijnen vandaan en welke gerechten passen erbij? Lees het hier!

1.YEALANDS ESTATE
SAUVIGNON BLANC, 2024
Fris maar rijk. De sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland heeft een unieke plaats veroverd in de wijnwereld, want sauvignon stuift nergens zoals ze stuift in Nieuw-Zeeland. Wat dat is, een stuivende witte wijn? Als je deze ruikt, weet je het. Denk aan groene kruiden, limoen en (voor de moestuinier) kruisbessen! Het prikkelt de neus op een aangename manier. En de smaak is bijna tropisch maar fris (passievrucht), met een beetje grapefruit. Na de kenmerkende geur blijft de wijn plezierig lang hangen.

Wat ruik en proef jij?
Sauvignon blanc is een expressieve druif, die vrij eenvoudig is te herkennen door de kenmerkende geur. Maar er zit meer achter. Ik ruik wat citroenmelisse en munt. Ook wat gember. Misschien ook citroenblad. En jij?

Wist je dat….
Sauvignon pas in de laatste 20 jaar van de vorige eeuw zijn doorbraak beleefde in Nieuw-Zeeland en nu meer dan 70% van de wijn in Nieuw-Zeeland gemaakt wordt met deze druif?

Lekker met:
Schaal- en schelpdieren, maar met zijn frisheid en rijke smaak kan hij meer. Gegrilde paprika? Caesar salad? Stukje gegrilde duurzaam gevangen tonijn? Doe maar alles tegelijk!

2.LES COURTELLES
PICPOUL DE PINET, 2023
We zitten wat dichter bij huis, ZuidFrankrijk, het gebied Picpoul de Pinet. Grof gezegd aan het einde van de route de soleil rechtsaf en dan ergens voorbij Montpellier, dan ben je er wel en kun je een terrasje opzoeken. Denk je Zuid-Frankrijk, dan denk je misschien aan rijpe druiven met veel zon in het glas. Maar de piquepoul blanc (dat is de druif) groeit dicht bij het bassin de Thau en de zee en dat zorgt voor verkoeling en frisheid. Dat de oesters uit Thau goed gaan met deze wijn is nauwelijks een verrassing.

Wat ruik en proef jij?
Picpoul staat bekend als frisse wijn; een beetje ‘citroenig’. Maar in deze proef je ook wat van de kruiden uit het zuiden, die je normaal gesproken vooral in rode wijn tegenkomt. Denk aan (citroen)tijm en salie. 

Wist je dat….
Picpoul de pinet ook wel de chablis van het zuiden wordt genoemd? En door anderen de muscadet van het zuiden. Dat zijn zeer uiteenlopende witte wijnen, veel noordelijker dan deze picpoul, maar wat de drie wijnen gemeen hebben is dat ze uitstekend samengaan met oesters en andere schaal- en schelpdieren.

Lekker met:
De oesters die zo’n beetje naast de wijngaard groeien, passen zonder meer. Ook: gegrilde garnalen. Venkelsalade met citroendressing? Schaaltje olijven? We vinden van wel.

3.ALTOS DE TORONA
ALBARIÑO, 2023
In het noordwesten van Spanje, de streek waar honderdduizenden mensen de laatste eeuwen naartoe zijn gelopen om in Santiago de Compostella hun bestemming te vinden, groeit een bijzondere, stoere druif. De albariño is bestand tegen het wisselvallige klimaat. Deze Altos de Torona is de bedevaart eigenlijk al waard: vrolijk maar volwassen, fris maar ook enigszins zwoel doordat de wijn een half jaar ‘sur lie’ ligt. Dat betekent dat de wijn niet meteen gefilterd wordt maar nog kan rijpen met schilletjes en gistcellen.

Wat ruik en proef jij?
Citroen met wat grapefruit met wat meloen en perzik. Beetje bloesem. Beetje nat grind. Nat grind? Jawel, ruik maar. Je mag het ook ‘kalkig’ noemen. Sommige mensen ruiken stenen in zee. Mag zeker ook. Alles mag; ruiken en proeven is persoonlijk.

Wist je dat….
Aziatisch eten goed combineert met deze albariño, als het eten niet te pittig of vet is? Denk aan springrolls of gestoomde dumplings.

En…
Wist je dat in dit deel van Spanje gemiddeld meer regen valt dan bij ons? Ze noemen het noordwesten van Spanje niet voor niks groen Spanje. In wijntermen: cool climate.

Lekker met:
Een mooie Spaanse wijn vraagt om milde Spaanse kaas of een simpel vers ‘Spaansig’ visgerecht. Of denk je aan je favoriete sushi. Mág zeker, kán zeker.

4.KARL ERBES
RIESLING TROCKEN, 2023
Riesling is een druif die veel verschillende wijnen oplevert, van zoet tot droog, van eenvoudig tot complex. Deze Duitse riesling van Karl Erbes is droog, maar niet té, en onmiskenbaar riesling. Een mix van appel en citrusfruit, maar ook wat abrikoos en een zekere ‘stenigheid’. Doordat de druiven vrij laat geoogst worden, krijg je nog meer smaak in het glas. 

Wat ruik en proef jij?
Soms ruik je een glas riesling en is het net of je langs een startbaan van Schiphol staat. Of een zekere benzinegeur lekker is, daar lopen de meningen over uiteen. Feit is dat het vroeger vaker voorkwam dan nu. Deze riesling staat (gelukkig) vrij ver van de startbaan, maar heeft wel een zekere rokerigheid.

Wist je dat….
De wijnen gemaakt van riesling enorm goed kunnen ‘ouderen’? Oudere riesling krijgt vaak een smaak en geur van honing. 

En...
Wist je dat de wijngaarden langs de Moesel zo stijl zijn dat je er niet of nauwelijks met de tractor kunt rijden? Alles is hier dus handwerk.

Lekker met:
Bij witte wijn denk je: vis. Dat klopt bij deze. Mag ook gerookt zijn. Ontspan, zo’n riesling kan wel wat hebben. Een milde groene groentecurry? Gewoon doen!

REGIOFOCUS
De Moezel is een rivier die deels door het westen van Duitsland vloeit en waarnaar een wijngebied is vernoemd. En ze zijn er zonder te overdrijven ‘Weltmeisters im Riesling’. Ruim de helft van de wijnen wordt van deze druif gemaakt, van vaak net-niet-helemaal droog tot weelderig zoet. De buitenbochten van de meanderende rivier zijn het stijlst, daar groeien de beste druiven. Moeilijk voor de makers: vaak zijn de hellingen zo stijl dat je er niet met een gewone tractor een rondje kunt ploegen. Of er in de Moezel geen sportscholen zijn, moeten we onderzoeken, maar dat het zwaar werk is in de wijngaard staat vast. Helaas hebben wilde zwijnen minder last van de hellingen; het komt voor dat ze zich volvreten aan de rijpe druiven. Gelukkig voor ons pas nadat de meeste druiven al zijn geplukt.

5.BRUCE JACK
SAUVIGNON BLANC, 2024
Terug naar de sauvignon blanc, maar uit een ander werelddeel. En dat proef je. Bruce Jack maakt in ZuidAfrika een volle sauvignon blanc, de smaak en geur gaan meer richting abrikozen en ander steenfruit. Jack verstopt ook wat citrusgeur in zijn sauvignon. De wijn is fris en opwekkend met een mooie balans. Garnalen op de barbecue? Ik zou het doen. Geen barbecue? Nog steeds is deze wijn dan een goed idee.

Wat ruik en proef jij?
Waar je abrikoos ruikt, ruik je ook vaak wat amandel. Dat is hier ook zo. Gek genoeg ruik je bij wijnen die naar amandel geuren, zoals Spaanse verdejo, niet altijd abrikoos. Deze heeft ook wat sinaasappelbloesem.

Wist je dat….
Sauvignon blanc in Zuid-Afrika niet de belangrijkste druif is? Van oudsher planten ze hier steen, of droë steen. En hoewel sauvignon blanc zo droog als stenen kan zijn, gaat het bij droë steen om de druif chenin.

En...
Wist je dat ze rosé maken van sauvignon blanc? Nou ja, in ZuidAfrika dan. Jack voegt 3% syrah toe aan zijn sauvignon blanc en, tadaaa, zo maakt hij rosé. Over fris ‘wit’ gesproken.

Lekker met:
Gegrilde garnalen, stukje vis, jawel. Maar wees niet bescheiden, dat is de wijn ook niet. Gestoofde aubergine met miso? Gewaagd, maar het proberen waard. 

toost& magazine
Deze cocktails komen uit het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen! Klik hier.

Meer lezen