Wijn en spijs combinatie
Welke wijn bij Italiaanse gerechten?
WIJN EN LASAGNE
Een echte klassieker uit de Italiaanse keuken is natuurlijk lasagne. De wijn kies je aan de hand van de hoofdingrediënten.
Vlees
Gehakt met tomatensaus is voor de meesten het hoofdingrediënt in een goede lasagne. Schenk een rode wijn met een hogere zuurgraad, zoals een sangiovese. Dan zit je altijd goed!
Vis
Van de combinatie van witte wijn en vis gaan we watertanden! Kies een wijn met frisse zuurgraad en een beetje body. Drink bijvoorbeeld een soave.
Groente
Verschillende soorten groente hebben elk een eigen bijpassende wijnsoort. Gavi past als frisse wijn goed bij frisse groente, zoals spinazie. Bij meer vlezige groente zoals paddenstoelen schenk je meer aardse rode wijnen zoals een nebbiolo.
WIJN EN PASTA
Bij bella Italia denken we natuurlijk ook aan pasta! De perfecte wijn match je hier met het type pasta saus.
Tomatensaus
Tomaten hebben van nature een hoge zuurgraad.. Kies daarom voor een rode wijn die ook een flinke zuurgraad heeft. Schenk een chianti of wijn met rondinella druif. Drink je liever een stevige rode wijn? Ga voor een barolo.
Romige kaassaus
Kies voor een ronde witte wijn zoals een vermentino. Ook chardonnay of pinot blanc is een aanrader. In de Frescobaldi Castello di Pomino zitten beide druiven, dubbel feest dus!.
Pesto saus
Bij deze saus drink je frisse, witte wijn met tonen van citrus. Schenk een pinot grigio. Wel uit (Noord) Italië, om in Italiaanse sferen te blijven!
Vis
Bij de ziltige smaak van veel vis en schelpdieren is een lichte, witte wijn zonder houtrijping altijd een goede keuze, zoals een pinot grigio!
WIJN EN PIZZA
Een dikke ja voor pizza! En met de juiste wijn smaakt de pizza nóg lekkerder. De wijnkeuze hangt af van de ‘toppings’ en hoe steviger de smaak, hoe steviger de wijn.
Groente
Bij gegrilde groente schenk je frisse witte wijnen. Bijvoorbeeld een pinot grigio of soave. Zo komt de smaak van groente extra tot zijn recht.
Tomatensaus
Pizza’s waar de tomatensaus overheerst vragen om een rode wijn. Van het pasta broertje hebben we geleerd dat chianti of andere sangiovese het altijd goed doen! Maar ook een fruitige valpolicella zorgt voor een gelukzalig moment bij het eten van pizza.
Kaas
Bevat de pizza wat zachtere of frisse kazen, zoals mozzarella of geitenkaas? Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals een pinot grigio. Bij pizza’s waar zwaardere, gesmolten kaas overheerst, ga je voor een lichte rode wijn die veel zuur bevat. Schenk een valpolicella of bardolino.
Vlees
Bij vlees pizza’s geldt: hoe vetter het vlees hoe meer smaak in de wijn. Zin in pizza met pepperoni? Kies voor een rode wijn met karakter èn veel frisheid zoals barbera. Ga je voor wat kruidiger en lichter vlees zoals een pizza met salami? Drink dan een fruitige rode wijn van de nero d'avola druif.
Vis
Bij pizza’s met vis is een witte wijn altijd een goede keuze! Frisse droge wijnen, zoals pinot grigio, gaat goed samen bij pizza’s met zeevruchten. Eet je een pizza met vette vis zoals tonijn of zalm? Dan is rode wijn ook een prima keuze! Kies wel voor een lichtere rode wijn zoals een valpolicella.
WIJN EN RISOTTO
Van een goede risotto met een goed glas wjin ga je zeker watertanden! Ook hier hangt de wijnkeuze af van de ingrediënten.
Groente
Bij risotto met frisse, groene groente ga je voor een frisse witte wijn, zoals een soave of gavi. Voeg je groene asperges toe aan de risotto? Kies dan voor een frisse wijn die de smaak van de asperges benadrukt. Een verdicchio is een goede keuze. Net als bij pasta kies je voor nebbiolo als paddenstoelen aan de risotto worden toegevoegd.
Vlees
Kip doet het erg goed in risotto. Met een lichte rode wijn krijgt het gerecht extra pit. Drink een valpolicella en je avond kan niet meer stuk! Bij het zoutige en vlezige van pancetta schenk je ook een rode wijn. Je gaat vast en zeker glimlachen van een barbera of dolcetto.
Vis
Is het nog een verrassing als we zeggen dat je witte wijn moet kiezen? Laten we je dan iets meer verrassen; wat dacht je van een feestelijke avond met prosecco? Of waan jezelf in mediterraanse sferen met een (Italiaanse) rosé.