Welke wijn bij kaasfondue?
Kaas en wijn: een gouden combinatie. Zoals in een grote pan kaasfondue! Lees hier welke wijnsoorten en kazen je nu eigenlijk gebruikt in (en bij) de kaasfondue!
Onze topkeuze bij kaasfondue
Welke wijn past er goed bij kaas?
Gesmolten kaas is niet de makkelijkste combinatie met wijn. De lekkerste kaasfondue wijnen zijn knisperend frisse, witte wijnen, afkomstig uit de regio of het land waar de kaas in je fondue vandaan komt. Dus ga je voor een Zwitserse kaasfondue, ga dan voor een Oostenrijkse, Duitse of Zwitserse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue, gebruik dan bij voorkeur Franse wijnen.
Witte wijn
Over het algemeen geldt de regel: hoe meer uitgesproken de kaas, hoe smaakvoller de wijn.
- Uit Frankrijk de muscat: lekker fris en licht
- Of een Chablis: mooie zuren en rijk van smaak
- Uit Oostenrijk een riesling: verfijnd met fijne zuren
- Of een jonge Grüner Veltliner uit Wachau: elegant met een hoge zuurgraad
Rode wijn
Wil je toch echt een rode wijn gebruiken of naast de kaasfondue drinken? Volle, rode wijnen met veel tannines zijn snel overheersend. Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. Denk aan een rode wijn uit de smaakprofielen Fresh Red of Fruit Smoothie.
Top 5 wijn bij kaasfondue
Kaasfondue: waarom zo lekker met wijn?
We weten al dat bij de juiste combinatie, de smaken van wijn en kaas elkaar versterken. Daarom drink je wijn bij een kaasplank; om de beste smaak uit beiden te halen. Naast het feit dat je een specifieke wijn drinkt naast je gerecht, meng je bij kaasfondue ook nog eens de wijn door je gerecht heen. De alcohol laat je verdampen, maar de heerlijke smaak van de wijn blijft over.
Tip: Gebruik eens port in de kaasfondue, dit kan een lekkere, zoetige twist geven aan het geheel! Lekker als je blauwe kaas gebruikt in je kaasfondue.
Welke kaas kies je?
De eerste stap in je wijn en kaasfondue avontuur is het kiezen van een recept en daarmee ook de kaas. In principe kun je alle soorten kaas gebruiken voor kaasfondue, als de kaas maar goed geraspt of in kleine stukjes in de pan gaat. Het gebruiken van verschillende kazen door elkaar is ook een aanrader. Kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland, daarom zijn (meerdere) Zwitserse kazen in de kaasfondue populair. Maar een Franse variant is ook erg lekker!
Je kunt ook voor een echte Hollandse kaasfondue gaan. Gebruik dan oude- en jong belegen kaas.
De basis van je kaasfondue
Als basis worden vaak de volgende twee kazen gebruikt (los of gemengd):
- Emmentaler - Die zorgt voor de lekkere draden die je uit de pan trekt.
- Gruyère - Een beroemde kaas met een geheel eigen, pittig aroma.
Vul eventueel aan met een van de volgende kazen (afhankelijk van je recept): gorgonzola, geitenkaas, oude kaas, jong belegen kaas, camembert.
Kaasfondue recept
Al trek gekregen in zo’n grote pan kaasfondue? Probeer dan eens ons recept voor klassieke kaasfondue uit. Een ouderwets lekkere combinatie van Gruyère en Emmentaler. Erg makkelijk om te maken en zo op tafel. Eet smakelijk!
Ingrediënten:
Voor de kaasfondue:
- 400 ml witte wijn
- 2 el koude witte wijn
- 400 g Emmentaler, geraspt
- 400 g Gruyère, geraspt
- 1 teentje knoflook, doorgesneden
- 1 el maïzena
- peper, versgemalen nootmuskaat
Om te dippen kies je wat je zelf lekker vindt, bijvoorbeeld: stukjes grof meergranenbrood, notenbrood, radijsjes, kerstomaatjes, voorgekookte krieltjes of broccoli, kort gebakken champignons, tortillachips, paprika, bleekselderij, paksoi of stukjes appel.
Extra:
Kaasfonduepan
Bereiding
- Wrijf de binnenkant van de kaasfonduepan (caquelon) in met een doorgesneden teentje knoflook. Giet er 400 ml witte wijn in en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en voeg, onder voortdurend roeren, beetje bij beetje 400 g geraspte Gruyère én 400 g geraspte Emmentaler toe tot alle kaas is opgelost.
- Roer 1 el maïzena met 2 el koude, witte wijn tot een glad papje. Roer dit door het kaasmengsel als de kaas volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper en versgemalen nootmuskaat.