Wijn en spijs combinatie
Welke wijn bij Spaanse gerechten?
Tapas als lunch, gazpacho als voorgerecht en paella als avondeten; soms willen we ons even helemaal in het Spaanse leven wanen. En wat past er perfect bij dit heerlijke Spaanse eten? Een goed glas Spaanse wijn! Lees daarom hieronder alles over de beste Spaanse wijn en spijs combinaties. Hoef je ook niet meer lang na te denken als je weer op het Spaanse terras zit.
Tapas
Tapas is lekker divers: door de vele verschillende hapjes passen er vele verschillende wijnen bij. Organiseer bijvoorbeeld eens een tapas menu avond met verschillende wijnen; succes gegarandeerd! Je kunt de wijnen het beste kiezen aan de hand van het type tapa, hapje of de smaakmaker:
Tapas met vlees
Serrano ham of chorizo; met de juiste wijn smaakt jouw stukje vlees nog lekkerder!
- Chorizo heeft van nature een vrij pittige smaak. Kies daarom voor een Spaanse rode wijn met een veel smaak zoals Torres Ribera del Duero Celeste
- Serrano Ham is zacht en zout. Ga daarom voor frisse witte wijnen met een zachte afdronk. Onze aanraders? Lichte, frisse, witte wijnen zoals verdejo of ga voor rood en schenk de Cune Rioja Crianza. Genieten geblazen!
Tapas met vis
Gamba’s aan spies of gegrilde sardines; ook in de Spaanse keuken geniet men graag van goede vis. Met de juiste wijn is het dubbel genieten! Bij verschillende vissen horen verschillende wijnen:
- Gamba’s. Kies voor een verfrissende, droge witte wijn met een licht randje van citroen zoals een albarino of van de macabeo druif. In de feeststemming? Ook cava doet het goed bij gamba’s.
- Sardines schreeuwen om een gul glas rosé. Een rosé met lef, zoals een Navarra rosé, zorgt voor een optimale smaakbeleving!
Tapas met kaas of eieren
Houd je meer van tapas hapjes met kaas of ei? Ook bij deze hapjes passen lekkere verschillende wijnen:
- Voor een echte Spaanse beleving kies je manchego kaas. Bij deze licht pikante kaas schenk je een iets kruidige rode wijn van de tempranillo.
- Ei is vaak een beetje de vreemde eend in de bijt! Bij eieren is mousserende wijn zoals cava vaak een treffer. Echter, wanneer je eieren in een gerecht verwerkt stem je de wijn af met de andere ingrediënten. Zo drink je bij de klassieke tortilla española een rode, hartige wijn die goed past bij de aardse smaak van aardappel. Schenk een Rioja Crianza en je zit altijd goed!
Tapas met groente of aardappelen
Ook diverse groenten passeren de revue bij een tapas avond. Of wat dacht je van de bekende patatas bravas? Deze wijnen schenk je bij diverse groenten:
- Patatas bravas: aardappelen op z’n Spaans. Geniet nog meer van dit gerecht met de juiste wijn. Een frisse witte wijn uit de rueda streek past hier goed bij.
- Artisjok: deze groente hackt ons onze smaakpapillen waardoor we na een hap denken dat alles wat we eten of drinken zoet is. Kies daarom een voor eens voor een sherry! De Pedro Domecq Fino Dry maakt de smaakbeleving helemaal af.
- Olijven: we smokkelen even… want eigenlijk zijn olijven fruit. Maar deze hartige vruchten verdienen zeker even de aandacht! Groene olijven zijn vaak wat zuurder van smaak, kies daarom voor een frisse, droge sherry met een zuurtje. Onze aanraders zijn een manzanilla of fino sherry. Zwarte olijven zijn vaak hartig en vol van smaak en gaan goed samen met rode wijnen.
- Gegrilde en geroosterde groente: voor het echte Spaanse gevoel schenk je een stevige, Spaanse (Navarra) rosé wijn die goed aansluit bij de knapperige bite van de groente. Witte wijnliefhebbers zullen gaan glimlachen van een (Spaanse) sauvignon blanc!
Paella
Of je nou rode, witte, of rosé wijn kiest, het kan allemaal bij paella. Dit gerecht is een alleskunner wat betreft de combinatie met wijn! Bij een klassieke paella kies je wederom de wijn op basis van de smaakmakers hieronder.
- Vis: geniet je van verse schaaldieren, of zeeduivel in de paella? Kies dan voor een rosé uit Navarra. Voor de witte wijnliefhebbers onder ons raden we een verdejo, of albariño aan
- Vlees: veel paella’s bevatten kip, konijn of chorizo. Bij kip en konijn kies je voor een fruitige witte wijn zoals een witte rioja of verdejo. Liever chorizo in je paella? Kies dan voor een stevige rode wijn zoals een Torres Ribera del Duero Celeste
- Vegetarisch: bij een vegetarische paella met groente zoals peulvruchten of olijven drink je een frisse en fruitige albariño . Onze tip: doe een scheutje van deze witte wijn door de paella, daar word je extra gelukkig van! Het frisse van de paella gaat ook goed samen met Spaanse rosé wijnen. Onze aanrader is de Chivite Las Fincas 2016
Gazpacho
Last but not least, gazpacho! Gazpacho met wijn combineren is erg uitdagend en daarom dubbel zo leuk als je de perfecte combi vindt! Omdat het hoofdingrediënt van gazpacho tomaat is kies je voor een droge sherry of een frisse wijn met een hoge zuurgraad. Tomaat heeft namelijk ook een hoge zuurgraad en als je hierbij een volle, ronde wijn schenkt, proef je niets meer van de wijn!
- Witte wijn liefhebbers kiezen voor wijnen met een hoge zuurgraad zoals sauvignon blanc of verdejo
- Sherry liefhebbers kiezen voor een fino of manzanilla
MEER OVER ZUID-EUROPESE WIJNEN
Ben je toch meer een liefhebber van Italiaanse of Franse wijnen? Lees dan hier alles over Italiaanse wijnen of Franse wijnen . Benieuwd welke wijnen bij jou passen? Doe de smaakprofielentest en ontdek het zelf!