Welke wijn bij:
Welke wijn bij vis?
WIJN EN VISCOMBINATIES
Witvis
“Magere vissen” zoals kabeljauw, schelvis, dorade of tong vallen onder de categorie witvis. Deze soorten zijn licht en fris van smaak en vragen om een lichte wijn met frisse zuren. Zoals een sauvignon de Touraine of een côtes de gascogne. Bereid je bijvoorbeeld kabeljauw? Kies dan voor een pinot grigio of een gavi.
Weet je nog niet wat je gaat koken? Dan zijn deze heerlijke buideltjes met vis en appel-kerriemayonaise een goed idee! Door de kruidige kerriemayonaise past dit gerecht goed bij grüner Veltliner.
Gegrilde vis
Gegrilde vis is het lekkerste met een houtgerijpte wijn met wat meer body, zoals een Californische chardonnay.
- Gegrilde tonijn: tonijn is een voedzame en stevige vis die goed te combineren is met een mooie rode wijn. Kies voor een merlot uit Chili of een pinot noir.
- Gegrilde zwaardvis of zeeduivel: kies dan voor een soepele rode wijn met weinig tannines. Ook hierbij past een pinot noir goed. Wil je wat anders? Kies dan een gamay.
Inspiratie nodig? Probeer dan het recept voor een heerlijke pastasalade met tonijn.
Zalm
Zalm kun je op verschillende manieren bereiden. Het is een vette vis met een vrij uitgesproken smaak. De juiste wijnkeuze is afhankelijk van de bereidingswijze:
- Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay.
- Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé.
- Gerookte zalm als borrelhapje, kies dan een mousserende wijn voor de verfrissing of een chablis.
- Bij een gegrild stuk zalm past een uitgesproken witte wijn als een sancerre. Rode wijn liefhebbers kunnen het beste kiezen voor een merlot of pinot noir of een cru uit de Beaujolais.
Sterke vis: sardines & haring
Hou jij van lekkere vette vis? Ook deze vissen met een vrij uitgesproken smaak. Hierdoor zijn ze minder goed te combineren met wijn:
- Haring is een klassieke combinatie met Manzanilla sherry. Ook gin past hier goed bij.
- Geroosterde sardines combineer je met een frisse (Portugese) wijn zoals een vinho verde, soave of een muscadet.
Sushi
Verras je je gasten met een tafel vol sushi? Verrassend genoeg is rode wijn bij rauwe vis een goede combi! Sushi kent namelijk een hoog umami-gehalte, deze smaak kun je het beste omschrijven als hartig. Sushi past goed bij de volgende wijnen:
- Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland
- Gamay
- Grüner veltliner uit Oostenrijk
- Muscadet of sauvignon blanc uit de Loire streek in Frankrijk
- Mousserende wijn
Schelp en schaaldieren
Zet je een prachtige schaal fruits de mer op tafel? Wijnen met lekkere citrustonen en een mineralig en ziltig karakter passen heel goed bij alles wat uit de zee komt!
- Garnalen, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
- Oesters zijn wel heel speciaal en passen het best bij een speciale wijn. Kies een Chablis of een mousserende wijn.
MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?
Ben je er toch nog niet helemaal uit wat je wilt koken? Of wat je daar dan bij drinkt? Kijk dan eens wat onze wijnwijzer allemaal voor ideeën heeft. Meer weten over koken met wijn? Of welke wijnen het beste bij verschillende vleesgerechten passen? Lees dan snel hieronder verder.