Wijn en spijs combinatie
Welke wijn bij groente?
WIJN EN GROENTECOMBINATIES
Rauwe groente
Rauwe groenten zitten vaak in salades. Een combinatie van rauwe en beetgare groenten is namelijk een top basis voor een salade. Doe er nog wat pasta of couscous bij en klaar is kees!
- Lichte salade op basis van rauwe groenten: Kies voor een droge, frisse en fruitige witte wijn zoals een sauvignon blanc, pinot blanc of een riesling Kabinett.
- Een salade op basis van tomaat: lekker met een Touraine uit de Loire.
Groene groenten
Super gezond en lekker! Denk aan spinazie, broccoli, boerenkool en spruiten. Deze groenten zitten bomvol met goede voedingsstoffen en vitaminen.
- Boerenkoolstamppot met worst of spekjes: Kies voor rode wijn met donker fruit. Zoals een grenache, syrah of een malbec uit Argentinië.
- Broccoli: Ga voor rode volle wijn zoals een malbec, merlot of een negroamaro.
- Spruitjes: Lekker met een soepele rode wijn zoals een montepulciano d’Abruzzo of een Cape Blend. Meer zin in wit? Kies dan voor een vol en op houtgerijpte chardonnay uit Australië of Zuid-Afrika
Zin in stamppot? Bekijk dan deze 5 stamppot recepten met bijpassende wijn!
Gegrilde groente
De smaak van gegrild groente past goed bij zowel witte wijn, rosé als een rode wijn. Heb je bijvoorbeeld wortels, aubergine en paprika op de gril liggen, ga dan voor de volgende wijnen:
- Wit: gruner Veltliner of sauvignon blanc.
- Rood: Lichte bordeaux, een Bourgondische pinot noir of een sangiovese.
- Rosé doet het ook goed bij gegrilde groente, deze mag best een klein zoetje hebben zolang hij maar stevig en rijp is, bijvoorbeeld eentje uit Spanje. Probeer eens een rosé van Mourvedre, of Cinsault uit Zuid-Frankrijk.
Inspiratie nodig voor een recept met gegrilde groente? Probeer dan het recept voor een heerlijke couscoussalade met feta en gegrilde groenten.
Gekookte of gestoomde groente
Serveer je gekookte of gestoomde groenten? Kies dan voor een ronde en wat vollere wijn. Bijvoorbeeld witte wijnen zoals:
Of kies voor een rode wijn gemaakt van de blaufrankisch druif uit Oostenrijk, carmenere uit Chili of een wijn uit de Côtes du Rhône.
Wintergroente
Onder wintergroenten vallen onder andere champignons, paddestoelen, pompoen, peulvruchten en verschillende koolsoorten. Deze aardse-wintergroenten vragen om een volle krachtige wijn, danwel rood of wit.
- Champignons en paddenstoelen: kies voor een niet te sterke witte zoals een riesling of een lichte rode wijn zoals een rioja reserva.
- Geroosterde pompoen: Lekker met een vollere wijn zoals een pinot noir, sangiovese, tempranillo of een witte wijn zoals een chardonnay, viognier of een verdicchio.
Inspiratie nodig voor een gerecht met pompoen? Neem eens een kijkje naar dit recept voor linzensalade met geroosterde pompoen en hazelnoten.
MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?
Wijn en groenten valt goed te combineren, eet je je groenten liever als bijgerecht? Maar weet je nog niet helemaal wat je wilt koken vanavond? En dus wat je daar dan bij drinkt? Kijk dan eens wat onze wijnwijzer allemaal voor ideeën heeft.