Wijn en spijs
Welke wijn past bij mijn gerecht
Je diner wordt nog lekkerder met een bijpassende wijn én andersom. Ontdek welke wijn er het beste smaakt bij vlees of groente en bij internationale keukens. En natuurlijk leggen we je de basis regels van wijn spijs combinaties uit. Of gebruik onze superhandige wijnwijzer!
Wijn spijs combinaties van vlees, tot kaas en groente
Veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. De perfecte wijn bij elk gerecht hebben wij voor je! Lees snel meer over de juiste combinaties.
Wijn en vlees
Ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht?
Lees over wijn &
vlees >
Wijn bij kip
Kip en gevogelte bereid je op allerlei manieren waardoor je allerlei smaken krijgt. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen.
Lees over wijn & kip >
Wijn en vis
Bij vis denk je meestal aan witte wijn. Maar rode wijnen gaan bijvoorbeeld heel goed samen met gegrilde vis.
Lees over wijn & vis >
Wijn en groente
Hoe je de groente bereid is van invloed zijn op de wijncombinatie. Elk gerecht heeft zijn eigen perfecte wijnmatch.
Lees over wijn & groente >
Wijn en kaas
Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar. Nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen.
Lees over wijn & kaas >
Wijn en gourmet
Gourmetten doe je vaak met allerlei groente, vlees of vis. Én sausjes. Welke wijn past er bij al deze verschillende smaken?
Lees over wijn & gourmet >
Internationale keukens en de ideale wijn spijs combinatie
Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten, maar ook op basis van het type (internationale) keuken. Elk van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen.
Wijn en Aziatische gerechten
De Aziatische keuken kent veel geuren, kleuren en smaken. Vind de wijn die de gerechten nog smaakvoller maakt.
Lees over wijn & Aziatische gerechten >
Wijn bij Spaanse gerechten
Een Spaanse paella of een schaal tapas. Aan de hand van de belangrijkste ingrediënten kies je de perfecte wijn.
Lees over wijn & Spaanse gerechten >
Wijn en Franse gerechten
Niet alleen Franse kazen, maar ook quiche lorraine of salade niçoise gaan nog lekkerder smaken met de juiste wijn.
Lees over wijn & Franse gerechten >
Wijn en Italiaanse gerechten
Bella Italia staat bekend om haar pasta, risotto en pizza. En bij deze gerechten past natuurlijk een goed glas (Italiaanse) wijn.
Lees over wijn & Italiaanse gerechten >
Wijn en Hollandse gerechten
Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Vind de perfecte wijn!
Lees over wijn & Hollandse gerechten >
Wijn en Mexicaanse gerechten
Mexicaans eten wordt vaak niet geassocieerd met wijn. Toch kun je bij die enchiladas, fajitas of chili heerlijke wijnen serveren.
Lees over wijn & gerechten uit Mexico>
Uitgelichte gerechten
Er zijn nog wat bijzondere gerechten waarbij de juiste wijn-spijs combinatie heel belangrijk is. Lees alles over:
- Wijn bij zalm
- Wijn bij sushi
- Wijn bij vegetarische gerechten
- Wijn bij asperges
- Wijn bij kaasfondue
- Wijn bij stamppot
- Wijn bij afhaalgerechten
- Wijn bij het dessert
Volg de 6 basisregels
Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:
1. Strak bij strak
Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van riesling, sauvignon blanc, pinot noir of gamay.
2. Bite bij bite
Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit Bordeaux, Chianti of een Barolo.
3. Rond bij rond
Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood.
4. Veel bij veel en weinig bij weinig
Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer.
5. Complex bij complex
Een complex gerecht bestaat uit meerdere smaken. Gevulde kalkoen met gehakt, cranberries en noten bijvoorbeeld. De perfecte rode wijn vind je bij Royal Red en Big Red of voor wit bij Classic White. Dan kom je uit bij wijnen uit de Bourgogne, Rioja of Toscane. Of Australië en Zuid-Afrika.
6. Harmonie of contrast
Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blanc, Albariño, Beaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.