Alles over
wijn en temperatuur
WAAROM IS TEMPERATUUR BIJ WIJN ZO BELANGRIJK?
Temperatuur beïnvloedt de geur en smaak van wijn. Bij de juiste temperatuur zijn de aroma’s, zuur, zoet en hetalcoholpercentage in balans. Is wijn te warm, dan verliest de wijn zijn fruitigheid en komt vooral de alcohol sterker over. Bij te koude wijn gebeurt het tegenovergestelde: Je ruikt dan minder en in de smaak overheerst het zuur.
Benieuwd hoe je eigenlijk elementen als zuur of zoet in wijn proeft?
IDEALE SERVEERTEMPERATUREN VAN WIJN
- Frisse, zeer fruitige witte wijnen: 8-10 graden (3 uur koelen)
- Volle, aromatische witte wijnen: 10-12 graden (1,5 tot 2 uur koelen of een half uurtje vantevoren uit de koelkast)
- Fruitige rode wijnen: 14-16 graden (half uurtje koelen)
- Krachtige, volle wijnen: 18 graden (kwartiertje koelen)
Rode wijn gekoeld drinken?
Dit lijkt misschien gek. Toch kan het de smaak van je wijn nog beter maken. Onze gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden haalt namelijk vooral de alcohol in de wijn naar boven. Vandaar dat het koelen van rode wijnen, de wijn beter doet smaken. Het proberen waard dus!
WIJN & TEMPERATUUR: PRAKTISCHE TIPS
Oke, je weet nu welke wijn je het beste op welke temperatuur drinkt. Maar wist je dat temperatuur ook een belangrijke rol speelt in de houdbaarheid van je wijn? Of hoe je je wijn langer op temperatuur houdt zodra je hem eenmaal hebt geopend? Dit zijn de belangrijkste tips omtrent wijn en temperatuur:
1. Bewaar altijd koel
Ook voordat je je wijn drinkt speelt temperatuur een rol. Bewaar wijn in een koele, donkere ruimte. Voor korte tijd kan dat in de koelkast. Voor langere tijd liever in een koele, donkere ruimte die minder koud is dan de koelkast. In een te koude omgeving verliest de wijn smaak. Voor de zogenaamde ‘oplegwijnen’, wijnen die tijd nodig hebben om op dronk te raken, is een stabiele temperatuur tussen 10 en 12 °C ideaal.
2. Behoud je schenktemperatuur
Fles opengetrokken op een perfecte temperatuur? In een dubbelwandige koeler verandert de temperatuur langzaam. Daarmee houd je wijn langer op de gewenste temperatuur. Want dan is ie natuurlijk op z’n best.
3. Speel met wijntemperatuur voor smaak
Doordat de temperatuur de smaak en het mondgevoel van de wijn beïnvloedt, kun je hier zelf een beetje in sturen. Vind je de wijn bijvoorbeeld te zoet, dan zet je hem een kwartier in ijs. Koud komt hij frisser, strakker en minder zoet over. Een fruitige rode wijn bijvoorbeeld, kun je nog fruitiger laten smaken door hem een paar graden kouder te serveren. 2 of 3 graden meer of minder maakt het verschil.
4. Gebruik eventueel hulpmiddelen om je wijn koel te houden
Er zijn verschillende wijnthermometers. Sommige steek je in de wijn, die geven de temperatuur nauwkeurig weer. Andere hebben een manchetvorm en die klem je om de fles. Een wijn-thermometer geeft zekerheid, maar een beetje ervaring is vaak al voldoende. Als je bovenstaande koeltijden aanhoudt, kom je al een heel eind. Met koelmanchetten die je in het vriesvak bewaart, lukt dit zelfs in tien minuten. In een (koel)emmer met een laagje water, ijs en een schep zout is wijn ook vlot gekoeld. Sneller dan in een bak met ijs alleen.
MEER WETEN OVER WIJN?
Zoals in welk soort wijnglas je jouw perfect gekoelde fles wijn vervolgens in schenkt? Hoe je eigenlijk decanteert als een pro? Of ben je benieuwd hoe je precies wijn proeft? Of ben je uitgelezen en heb je wel zin in een glas?