OP BEZOEK BIJ EEN WIJNHUIS?
Wijnchateau etiquette
Je rijdt op een landweggetje op het Franse, Italiaanse of misschien wel Spaanse platteland. Als echte wijnliefhebber zoek je een wijnhuis om lekkere plaatselijke wijnen te proeven. Hoe werkt dat eigenlijk? Wat moet je doen, wat kun je beter thuislaten en hoe werkt dat proeven? Wij introduceren je in de wereld van de wijnchateau etiquette. Zo haal je het meeste uit je bezoek!
HET BEGINT BIJ HET RESERVEREN
Meestal kun je 7 dagen per week zó binnenlopen bij een wijnhuis. Check dit wel even door van te voren te bellen of de website te checken. Soms kun je alleen op afspraak komen. Wil je met een groep van 15 man komen proeven? Reserveer dan zeker. Scheelt je toch weer een ritje voor niets! Kinderen mee? Vraag ook dat even na.
WAT NEEM JE MEE?
Om te beginnen een navigatiesysteem. In het buitenland staat niet alles even goed aangegeven! Vergeet je portemonnee niet, en niet alleen om wijn te kunnen kopen. Soms wordt er entreegeld gevraagd. Vaak worden eventuele entreekosten voor de proeverij trouwens wel verrekend bij het kopen van een lekker flesje wijn.
Moet je altijd met een fles wijn mee naar huis?
Kopen is niet verplicht. Maar vind je één of meerdere wijnen lekker?Koop dan een flesje als blijk van waardering. Denk wel even na hoe je de wijn mee naar huis krijgt als je vliegt en/of met de auto bent. Maak die kofferbak maar leeg!
Wat je beter thuis kunt laten? Parfum; dit overstemt vaak de aroma's van de wijn. Je kunt best een dagje zonder.
NIET PROEVEN OP EEN LEGE MAAG
Begin de dag met een stevig ontbijt of een goede lunch. Bezoek je meerdere wijnhuizen achter elkaar? Drink dan in ieder geval een glas water na elke proeverij. Hapjes zoals kaas en (lokale) charcuterie versterken de smaak van de wijn. Brood en crackers neutraliseren juist je smaak.
SLIK JE DE WIJN DOOR, OF SPUUG JE HEM UIT?
Allereerst; plezier hebben is de grootste vereiste tijdens het wijnproeven. Maar hoe ziet het proefproces op zoek naar jouw perfecte wijn er verder uit? In het kort kun je zeggen: kijken, walsen, ruiken, proeven. En dan? Doorslikken of uitspugen?
Sommeliers spugen hun wijn vaak weer uit in zogenaamde spittoons (emmers). Waarom?!? Door de alcohol niet door te slikken (of bijvoorbeeld maar een deel) blijf je scherp en kun je meerdere proeverijen op een dag doen. Toch doorslikken? Geen probleem, niet alles draait om het ‘leren’. Genieten is ook belangrijk!
NIET PROEVEN OP EEN LEGE MAAG
Begin de dag met een stevig ontbijt of een goede lunch. Bezoek je meerdere wijnhuizen achter elkaar? Drink dan in ieder geval een glas water na elke proeverij. Hapjes zoals kaas en (lokale) charcuterie versterken de smaak van de wijn. Brood en crackers neutraliseren juist je smaak.
VERKEN DE OMGEVING
Als je dan toch naar een wijnhuis rijdt, bekijk dan meteen wat er nog meer te doen is in de buurt. Misschien kun je wel een wandeling maken door de wijngaard, of is er in de omgeving een schattig dorpje dat je kunt bezoeken. Zorg voor de juiste kleding, schoenen en zonnebrand. Maak er een uitje van!
Zolang je weg blijft van deze 3 dingen zit je goed
Kom niet zomaar met 20 man binnenstormen zonder te reserveren, pak niet zelf de fles om in te schenken en laat je parfum in de toilettas. Met deze etiquette onder de knie proef jij wijn in stijl. Uiteindelijk draait alles om de prachtige nieuwe wijnen die je ontdekt en de ervaring bij de wijnboer.