Skip to main content

Freek Verhoeven van:


Wijnhoeve De Colonjes

Wijngaard
Wijngaard

Birthe: “Je voelt de passie voor wijn bij iedereen die bij Wijnhoeve De Colonjes werkt. En in het bijzonder de liefde voor Nederlandse wijn. Ze geloven daar echt in en hebben er alles voor over. Om te beginnen is er de energieke Freek Verhoeven, de oprichter van het bedrijf in Groesbeek."

"Wat in 2001 als hobby begon, is een serieus bedrijf geworden dat goede wijnen van biologische druiven maakt. En dat laatste, het biologische, is knap in ons natte Nederlandse klimaat. Op biologisch wijze druiven verbouwen vereist extra veel aandacht en deskundigheid. Freek maakte ook zijn broer Cees erg enthousiast voor de wijn. Omdat Freek en mede-eigenaar Cees geen jonkies en geen officiële wijnmakers zijn, besloten ze op zoek te gaan naar een professional die in hun team past. Die vonden ze in de persoon van de jonge vinoloog Adam Dijkstra. Adam stond op het punt om in Zuid-Afrika een wijnmakersopleiding te gaan volgen toen hij Freek en Cees ontmoette. Hij besloot om de opleiding in Duitsland te gaan volgen, zodat hij bij De Colonjes aan de slag kon. De wijnen van oogstjaar 2010 hebben de Verhoevens samen met Adam gemaakt.”

Het roer om

Freek Verhoeven had bij zijn pensionering een loopbaan van 33 jaar achter de rug als adjuncthoofd van de afdeling Lichamelijke Vorming en Sport aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Niks doen past niet bij zijn aard en daarom zocht hij een nieuw project. Zijn vrouw Anita bracht hem op het idee om van zijn grote passie, wijn, serieus werk te gaan maken.

Speciale druiven

Freek en zijn broer Cees wilden niet zomaar wijn maken. Voorwaarde was dat er biologisch en duurzaam geproduceerd zou worden, met milieuvriendelijke, smaakvolle wijnen als resultaat. Dat is in Nederland makkelijker gezegd dan gedaan. De gebruikelijke druivenrassen uit bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk zijn niet of nauwelijks bestand tegen ons relatief koele, natte klimaat. Om die reden besloten ze om hybriden als johanniter, cabernet blanc en regent aan te planten. Deze speciaal gekweekte rassen zijn beter bestand tegen de Nederlandse nattigheid en kou en dus minder gevoelig voor plantenziekten als meeldauw. Bovendien rijpen ze goed in een gematigd klimaat als het onze.

Alles begint bij de bodem

De wijngaarden zijn op de lichtglooiende zuidhellingen langs rivier De Colonjes aangelegd. Een jaar voordat de stokken de grond in gingen, werd de bodem voorbewerkt met de zogenaamde Evangelische Mischung. Dit speciale zaadmengsel zorgt voor een begroeiing die de bodem losser en rijker maakt waardoor de wijnstokken letterlijk beter aarden.

Het moment van aanplanten werd met behulp van de biologisch-dynamische kalender vastgesteld. Dit houdt in dat er rekening is gehouden met de maanstand omdat die, volgens biodynamici, de groei en de ontwikkeling van de planten direct beïnvloedt.

Uren schoffelen

Als je biologisch wilt werken, dus zonder gebruik te maken van chemische bestrijdingsmiddelen, heb je sterke planten én harde werkers nodig. De jonge wijngaarden werden door een grote groep vrijwilligers onkruidvrij gehouden. In de praktijk betekende dat heel veel uren schoffelen en de druivenstokken een voor een bespuiten met biologische compostthee boordevol micro-organismen die de planten ‘aanvallen’ en versterken, waardoor een natuurlijk biologisch evenwicht in de wijngaard ontstaat.

Strenge selectie

Ook in de kelder wordt biologisch gewerkt. Bij de oogst worden de druiven zorgvuldig  geselecteerd. Als je met gezonde druiven werkt, heb je bijvoorbeeld veel minder sulfiet of andere hulpmiddelen nodig om goede wijn te krijgen. Dat is waar De Colonjes naar streeft: puur natuur.

Bedrijf in ontwikkeling

Bij De Colonjes zitten ze zelden stil. De Verhoevens willen hun ervaringen als makers van Nederlandse wijn graag delen. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een bezoekerscentrum waar iedereen terecht kan voor informatie over alles wat met  Nederlandse en biologische wijnbouw heeft te maken. Meer weten? Kijk op www.wijnhoevedecolonjes.nl.

Wijn uit de buurt

Birthe: “Gall & Gall draagt zo goed mogelijk bij aan een duurzame samenleving. Ook daarom willen we de wijnen die bij wijze van spreken om de hoek worden gemaakt onder de aandacht brengen. De productie van Wijnhoeve De Colonjes is al behoorlijk groot, maar blijft beperkt. In principe zijn Colonjes-wijnen in alle Gall & Gall-winkels te koop, maar op is echt op en dan moeten ook wij wachten tot de volgende oogst.”

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.