Mireille bij:
Château Pichon - Longueville
Als kaarthouder heb je altijd meer voordeel. Zo kon je deze zomer naar Château Pichon-Longueville voor een rondleiding inclusief proeverij. Hier wordt onze heerlijk wijn Cap Royal Bordeaux Supérieur gemaakt. Een van onze kaarthouders, Mireille den Hartog is samen met haar man heen geweest en heeft er een leuk artikel over geschreven. Lees je mee?
Even voorstellen:
Hallo, ik ben Mireille den Hartog. Ik ben grafisch vormgever en ik heb mijn eigen bedrijf UNE ontwerpstudio, daarnaast ben ik getrouwd met Paul en ben ik moeder van twee pubers. Van huis uit ben ik redelijk Frankrijk-minded opgevoed. Maar het echte Frankijk ondekte ik pas sinds 2004 toen we ons huis in Carcans, Frankrijk lieten bouwen. Doordat wij dus regelmatig in het Franse land vertoeven leer je ook de Franse artikelen en de gerechten kennen. Deze “kennis” wil ik graag delen.
Mireille vertelt:
Na een heerlijk weekje in La Douce France weer terug in ons kikkerlandje, waar de regen op dit moment met bakken uit de lucht komt. In “La France” was het weer niet zo heel veel beter maar het was er wel warmer en toch wel iets meer zon. Via de Gall & Gall konden wij een rondleiding en wijnproeverij boeken bij het Château Pichon-Longueville in de Medoc streek. Een tweede Grand Cru, een goede wijn dus. Je heb namelijk meerdere classificaties volgens de classificatie uit 1855. Een eerste, daaronder valt bijvoorbeeld Mouton-Rothschild, een tweede, daaronder valt dus Pichon-Longueville, derde, vierde en vijfde. Binnen deze classificatie is er sinds 1855 maar weinig veranderd. Om bij zo’n Château dan een rondleiding te doen, met een proeverij, is altijd een belevenis.
Château Pichon-Longueville
We worden ontvangen door een perfect Frans sprekend meisje uit Duitsland. Ze loopt stage bij Pichon-Longueville, geen verkeerde plek om ervaring op te doen lijkt mij. Na wat informatie met elkaar te hebben uitgewisseld worden we voorgesteld aan onze rondleidster, een Française, maar met Hollands bloed, ze heeft een Nederlandse vader. Ze begroet ons dan ook in het Nederlands.
We beginnen buiten bij de wijngaarden, waar iemand de “overtollige” druiventrossen wegknipt. Dit doen ze om de smaak van de overige trossen krachtiger te maken. We krijgen uitleg over de verschillende druivensoorten, waar de wijn van Pichon-Longueville van gemaakt wordt. Onder andere, ook uit de Cabernet Sauvignon druif door de Francaise afgekort wordt als Cab-Sauv. Weer iets bijgeleerd.
We gaan naar de “chais”, oftewel de wijnkelders. Prachtig ontworpen van binnen en buiten, waarbij de grote metalen cuves in een ronding zijn geplaatst, de ruimtes daaromheen kijken dus allemaal uit op deze cuves, waardoor er een bepaald contact ontstaat. Terwijl je staat te proeven van de wijn zie je de cuves waar het allemaal begint. Want in de metalen cuves begint het wijnproces. De druiven worden geplukt, gaan dan naar de chais, worden daar met de hand ontsteeld waarna ze in de cuves gaan. Even simpel uitgelegd, want het proces om wijn te maken is wel iets complexer. Dit krijgen we keurig uitgelegd door de Française.
We komen daarna in de kelder met de eerste jaars bariques oftewel de houten wijnvaten waar de wijn het eerste jaar in zit. Deze zijn gemaakt van Frans eikenhout (niet uit een ander land) en worden slecht een paar jaar gebruikt waarna ze vaak doorverkocht worden aan wijnboeren uit de buurt of naar het buitenland gaan. Zo’n barique kost vaak een fortuin en geeft een specifieke eikensmaak en -geur af aan de wijn. De tweede jaars bariques krijgen we ook nog te zien waarna we naar de proefruimte gaan.
Er staan drie flessen klaar. En we beginnen met de tweede wijn van het Chateau, de Tourelles uit 2011, deze is wat wrang. De tweede wijn die we proeven is de Château Pibran, een château wat ook in het bezit is van Château Pichon-Longueville. Deze spreekt ons meer aan en spugen we daarom ook niet uit. De derde is een Château Pichon-Longueville uit 2008. Voor deze wijn ook nog wat aan de jonge kant en heeft daarom ook een wrange afdronk. De middelste wordt het dus!!! Of toch niet? Wanneer we naar de prijzen kijken besluiten we om toch maar niets te kopen. We willen hier in de Medoc nog iets langer blijven dan twee dagen.
We danken de Française hartelijk voor de zeer goede en interessante uitleg, die ze wisselend in het Frans en Engels deed en stappen weer in de “gewone” wereld. Met een ervaring rijker en de smaak nog in de mond van de laatste wijn rijden we weg van dit mooie sprookjeskasteel waar zalige wijnen geproduceerd worden. Hopen dat de Gall & Gall weer een keer zo’n mooie actie heeft.
Fotografie Paul den Hartog