Ontdek wijnhuizen
Louis Bernard
Echt een vakantie waard, zo mooi is het gebied waar het wijnhuis staat van Louis Bernard. Natuur, cultuur, een rijke historie, fantastische wijnen. Die vier dingen hangen hier nauw met elkaar samen. Al eeuwenlang worden er in dit gebied druiven verbouwd. Vooral de monniken hebben hier veel aan de ontwikkeling van de wijnbouw bijgedragen.
Een leuk weetje over het wijnhuis; Louis Bernard bestaat niet. De naam verwijst naar twee personen. De eerste is Saint Bernard, de heilige Bernardus, die in de twaalfde eeuw leefde en een van de invloedrijkste figuren van de cisterciënzer kloosterorde was. De andere persoon is Michel Bernard, de oprichter van het samenwerkingsverband Louis Bernard. Deze groep maakt met elkaar twaalf verschillende Louis Bernard-wijnen, waaronder onze Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages en de biologische Domaine les Rizannes.
Gebundelde kracht
Het samenwerkingsverband Louis Bernard, dat in 1976 werd opgericht, bestaat uit negen individuele wijnbouwers. Afzonderlijk konden de boeren in de jaren zeventig niet of nauwelijks leven van de wijnbouw, maar sinds ze officieel samenwerken lukt dat prima. Wijnbouwkundigen adviseren de boeren over het werk in de wijngaard waardoor de kwaliteit van de druiven met sprongen vooruit is gegaan. Van gezonde druiven kun je makkelijker goede wijn maken en daar zorgt een team van oenologen (=wijnmakers) voor.
Fruitig en soepel
Louis Bernard is niet alleen de naam van de groep wijnbouwers, maar staat ook voor een bepaalde stijl die de wijnmakers zelf omschrijven als soepel en fruitig met een volle smaak. De Côtes du Rhône (Villages) komen uit het zuiden van het Rhônegebied. Ze bestaan uit een mix van grenache- en syrahdruiven. De grenache geeft de wijn zijn zachte, soepele structuur, de syrah zorgt voor de fruitige aroma’s.
Domaine les Rizannes
Domaine les Rizannes hoort sinds 2006 bij Louis Bernard. De wijngaarden, vier hectare in totaal, liggen in de Drôme, niet ver van de plaats Nyons. Bij Rizannes wordt biologisch gewerkt. Dit betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Op de flessen staat het Ecocert-logo dat de biologische aanpak garandeert.
LANDWEGGETJESWIJN
Birthe: “Rhône is zo’n bekende naam als het om wijn gaat, dat je de streek bijna vergeet als vakantiegebied. Jammer, want het is een fantastisch gebied. Als je via Lyon en Vienne naar Avignon reist, kruis je de Vallée du Rhône. Wij vinden het heerlijk om van de autoroute af te gaan en via kleine weggetjes door wijndorpen te rijden. In bijvoorbeeld Gigondas of Vacqueyras kopen we dan stokbrood, ham en een fles Côtes du Rhône. Daarmee lunchen we in de ongerepte natuur.”
ALTIJD GOED
“Rhônewijnen zijn met hun tijd meegegaan. Waren ze vroeger soms een tikkeltje boers, tegenwoordig smaken ze op een frisse, moderne manier fruitig en soepel. Dat klinkt als een nieuwe wereldwijn, maar een Rhônewijn heeft een absoluut eigen stijl. Hij is lichtvoetig en dat spreekt steeds meer mensen aan. Ik houd heel erg van hun
sappigheid in combinatie met de structuur. Mijn lieveling is de Côtes du Rhône Villages, omdat die net wat voller smaakt en het daardoor iets beter bij het eten doet. Rhônewijnen passen trouwens erg goed bij Hollandse stamppot en bij kruidige gerechten.
RODE BORRELWIJN
Birthe: “Veel rode wijnen hebben te veel smaak en structuur om op een feest of borrel te drinken. Een Côtes du Rhône leent zich daar wél voor. Die is op een lichte manier lekker vol. Door de soepele structuur kun je hem koeler dan andere rode wijnen schenken.”