Pink Flamingo
Een van de grootste biologische wijngaarden van Europa
Een volledig beschermde wijngaard waar zo dicht mogelijk bij de natuur wordt verbouwd. Jarenlang is er gewerkt om het domein in de richting van duurzame wijnbouw te leiden. Er worden daarom zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt om de wijnstokken te beschermen. Verder zoeken we dagelijks naar nieuwe methoden zoals biologische ongediertebestrijding. De wijngaarden zijn nu volledig biologisch gecertificeerd en produceren wijnen van de hoogste kwaliteit. Biodiversiteit staat centraal in onze wijngaarden.
Natura 2000
In het hart van de wijngaarden van de Grands Domaines du Littoral zijn biodiversiteit en terroir belangrijke componenten die bijdragen aan het rijke erfgoed en het unieke karakter van deze wijnen. Het is daarom van vitaal belang om deze aspecten te behouden en te versterken. Verschillende gebieden van groot ecologisch belang zijn gewijd aan het behoud van de biodiversiteit door het behoud van natuurlijke habitats, die zelfs beschermde planten- en diersoorten omvatten.
Een groot deel van de Camargue is geclassificeerd als NATURA 2000, een bewijs van onze milieuvriendelijke landbouwmethoden die de ontwikkeling van een buitengewone biodiversiteit hebben bevorderd. Ecologische biologen hebben op de domeinen een grote verscheidenheid aan diersoorten geregistreerd, wat de uitzonderlijke ecologische en milieukwaliteit van onze wijngaarden benadrukt.
De speciale kenmerken van Pink Flamingo wijnen
Pink Flamingo wijnen zijn uniek, gemaakt van wijnstokken geplant in het zand van de Camargue, waar de wijnstokken de verwoestingen van de druifluis, een verwoestend insect dat overal ter wereld voorkomt, hebben doorstaan. Pink Flamingo's wijngaard in de Camargue, op zandbanken in een open omgeving tussen de zee en de lagune, vertegenwoordigt meerdere hectaren die nog steeds bijna vergeten druiven produceren: die van deze ongeënte wijnstokken. De wijngaarden zijn nu volledig biologisch gecertificeerd en produceren wijnen van topkwaliteit met absoluut respect voor het milieu en de biodiversiteit.
Europese erkenning
Het werk dat Paul-François Vranken in 2009 begon, is nu beloond met de Europese Beschermde Oorsprongsbenaming: ‘Sable de Camargue’. De expertise en de toewijding van de groep om druiven te vinifiëren in een omgeving die even extreem als vertederend is, worden alom erkend. Het terroir van Sable de Camargue, zo uniek en erfgoed van duizend jaar geschiedenis, waar de wijnstokken hun wortels in het zand zetten, wordt voor 100% verbouwd met gris en gris de gris druiven. De zandgronden, zonder klei en slib, zijn doorlatend en oppervlakkig. Deze nieuwe AOP beslaat 3.000 hectare wijngaarden die tot 200.000 hectoliter wijn produceren, met een sterke toewijding aan biologische landbouw.
Sinds de oogst van 2023 zijn de wijngaarden van de Grands Domaines du Littoral volledig gecertificeerd voor biologische wijnbouw. Deze stap is een stimulans om het pad te volgen naar wijnbouw van wijnen van steeds hogere kwaliteit, een voortzetting van de route van met uitmuntende wijngaarden met de teams van de Groep Vranken Pommery: van Gordonne tot Champagne, via Portugese en Engelse wijngaarden.
Pink Flamingo Gris 2023
- Belangrijkste druivenrassen: grenache noir en gris, cinsault.
- Vinificatie: zodra de oogst binnen is, worden de druiven gekoeld om hun aromatisch potentieel te behouden. De druiven worden onder lage druk geperst om ervoor te zorgen dat de beste sappen worden geëxtraheerd. Dit proces maakt het mogelijk om de most te selecteren voor de gisting van de Gris ‘tête de cuvée’. Vervolgens worden ze geklaard en gefermenteerd bij een gecontroleerde temperatuur.
- Oog: deze wijn heeft een bleke zalmkleur met een prachtige schittering.
- Neus: een intense neus met tonen van rode bessen, witte perziken en een vleugje citrus.
- Smaak: vol en gul in de mond, met tonen van wit fruit versterkt door een fijne zilte afdronk.
- Harmonie tussen eten en wijn: De harmonie en finesse van de roze Flamingo Gris bio 2023 maken hem ideaal voor feestelijke proeverijen en een maaltijd bij verschillende gerechten.
- Alcoholgehalte: 12% vol.
- Serveertemperatuur: koel serveren (10° - 12°c).