Ontdek wijnhuis
Zonin
De familie Zonin heeft bijna 2 eeuwen ervaring in het wijn maken. Het wijnhuis begon klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot de grootste wijnproducent van Italië. En het bedrijf heeft een duidelijke missie: iedereen ter wereld voorstellen aan de mooiste wijnen van Italië. Ontdek alles over het wijnhuis Zonin.
Wijnmerk Zonin 1821 van, jawel, Zonin
Zonin is een gigantisch wijnbedrijf met meer dan 4000 hectare grond verspreid over de hele Italiaanse laars. Daarmee verdient het bedrijf de titel van grootste wijnproducent van het land. Omdat deze hectares zijn verdeeld over verschillende locaties, worden de wijnen uitgebracht onder de naam van het bijbehorend wijnhuis. Zo vallen er 11 labels onder het Zonin merk. Zonin 1821 is daar weer één van. Dit familiebedrijf bestaat al sinds, geloof het of niet, 1821. Sindsdien zijn er 7 generaties betrokken geweest bij het bedrijf.
Gambellara in wijnstreek Veneto
Veneto is een wijnstreek in het noorden van Italië. Het is de grootste wijnregio in het land. In 2012 waren alle wijnhuizen samen goed voor 8,2 miljoen hectoliter wijn. Je kunt er dus altijd wel terecht voor een goed glas wijn! Qua productie zijn De belangrijkste wijnen - in Veneto pinot grigio en prosecco. De populariteit van deze wijnen gaf een enorme boost aan de productie in het gebied. Twee herkenningspunten in deze regio zijn Venetië en Verona. Deze steden zijn aan elkaar verbonden door een overvloed aan wijngaarden. Halverwege vind je Gambellara. Dit is de thuisstad van Zonin 1821.
Zonin's meest representatieve collectie: Gioielli
Bij Zonin presenteren we met trots Gioielli, onze meest representatieve collectie. Deze selectie omvat enkele van de beste wijnsoorten uit Italië en vormt het beste voorbeeld van onze wijnbouwexpertise.
Gioielli staat voor de waarde van een juweel. Het heeft voor ons en voor een steeds groter wordende groep wijnliefhebbers over de hele wereld een bijzondere betekenis. We besteden de grootste zorg aan deze wijnen, vanaf de wijngaard tot aan de fles. Ze worden erkend en gewaardeerd door de meest vooraanstaande gidsen en tijdschriften in de sector, en staan dan ook op de beste internationale wijnlijsten.
Elke wijn in deze collectie vertelt een uniek verhaal. Het is een zorgvuldig samengestelde lijst van wijnen met een sterke identiteit, afkomstig uit de bekendste en meest succesvolle herkomstaanduidingen van de Veneto en Puglia. Elke wijn vertelt zijn eigen specifieke verhaal, net zo uniek als de karakter van elke wijn.
Zonin Amarone della Valpolicella
Een van de meest beroemde en iconische wijnen van heel Italië. Gemaakt van ingedroogde druiven. Zeer krachtig en sterk alcoholisch met concentratie en spierballen.
Amarone is een van de meest beroemde en iconische wijnen van heel Italië. Voor de productie van deze wijn uit de Valpolicellastreek vlakbij de Noord-Italiaanse stad Verona worden ingedroogde druiven gebruikt. Na de oogst drogen de corvina-, rondinella- en molinara-druiven zo'n 120 dagen op de zolder van de winery. Daarna worden ze geperst. Het overgebleven druivensap bevat veel meer suikers dan normaal. Deze worden allemaal omgezet in alcohol. Het resultaat is een zeer krachtige en sterk alcoholische wijn met concentratie en spierballen.
Zonin Valpolicella Ripasso Superiore
Van corvina, rondinella en molinara wordt eerst een fruitige en aromatische wijn gemaakt. Vier maanden later krijgt de wijn een tweede gisting met de most van Amarone.
Deze wijn gaat perfect samen met wild.
Deze Ripasso Superiore van Zonin wordt gemaakt van de traditionele druiven van de Valpolicellastreek: 70% corvina, 20% rondinella en 10% molinara. Van deze druiven wordt een fruitige en aromatische wijn gemaakt. Pas vier maanden later ondergaat deze wijn een tweede gisting. Ditmaal wordt de wijn 20 dagen in contact gebracht met de most (schillen, pitten en takjes) van de beroemde Amarone wijn. Hierdoor wint de wijn aan kracht, complexiteit en tannines. Zonder zijn jeugdige en fruitige karakter te verliezen. Hierna rijpt de wijn nog 18 maanden op eikenhouten vaten.
Zonin Primitivo Manduria Gioielli
Primitivo uit de hak van Italië, waarvan een deel van de druiven aan de stokken blijft hangen tijdens de oogst. Door deze overrijp te oogsten, krijg je in de uiteindelijke wijn een jamachtig en zondoorstoofd karakter met bosbessenjam, rozijnen en vanille. Heerlijk bij pasta, pizza of bistecca.
De druif primitivo staat in Amerika beter bekend als zinfandel. Het bijzondere van deze variëteit is dat de druiven aan de tros niet altijd gelijkmatig rijpen. Dat levert zowel onderrijpe als overrijpe druiven op. Bij het maken van deze Primitivo di Manduria kiest Zonin ervoor om een deel van de druiventrossen tijdens de oogst te laten hangen aan de druivenstokken. Deze worden pas geoogst als ze overrijp zijn. Dit geeft een extra zondoorstoofd en jamachtig karakter aan de uiteindelijke wijn. Hij rijpt 12 maanden op grote eikenhouten vaten. Het resultaat is een krachtige wijn met stevige tannines en de aroma’s van bosbessenjam, rozijnen en vanille. Schenk hem bij pasta, pizza of Italiaanse hoofdgerechten met vlees.
Meer weten over wijn?
Ben je nog niet uitgelezen? Lees verder over wijn en word zelf expert! Bekijk de verschillende wijnlanden eens. Of ontdek meer over het decanteren van wijn. Je kunt alles vinden op de ontdekpagina over wijn.