Skip to main content
image

Ribera del duero

In het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer ten noorden van Madrid, ligt de wijnstreek Ribera del Duero. Het wijnbouwgebied Ribera del Duero beslaat ongeveer 20.000 hectare aan grond. In dit gebied vind je exclusieve rode wijnen die het qua kwaliteit kunnen opnemen tegen de beste rioja’s.

RIBERA DEL DUERO IN HET KORT

Het gebied: ligt in het noorden van Spanje in Castilla y Leon

Klimaat: continentaal (hete zomers en koude winters)

Staat bekend om: complexe rode wijnen met veel tannines die vooral gemaakt zijn van de tinto del (de plaatselijke benaming voor de tempranillodruif)

Belangrijkste druivenrassen: wijnen uit deze regio moeten gemaakt zijn van minimaal 75% tempranillo. Daarnaast mag cabernet sauvignonmalbecmerlot en garnacha worden gebruikt in de blend

DE OPKOMST VAN WIJNREGIO

RIBERA DEL DUERO

Duero is de Spaanse naam voor Douro – de rivier die uitmondt in Porto, Portugal. Het Duero-gedeelte van diezelfde rivier bevindt zich in het noord-midden van Spanje, boven Madrid. Hij ontspringt op een hoogvlakte waar het klimaat vrij extreem is, met koude winters en hete zomers. Niet ideaal voor de meeste landbouwgewassen, wel voor schapen. En voor druiven. Gedurende de honderden jaren dat er op de ribera (oever) van de Duerorivier druiven werden verbouwd, gingen die richting coöperaties voor grote volumes volkse wijn. In de jaren ’80 van de vorige eeuw kwam daar verandering in: een paar producenten die zelf hun wijn maakten en bottelden, kregen internationale waardering. Het werd de start van de opmars van de DO Ribera del Duero.

‘DO’ is de afkorting van ‘Denominación de Origen’ en daarmee een garantie voor kwaliteit en herkomst. In 40 jaar tijd groeide het aantal zelfstandige producenten met die erkenning van minder dan 10 naar meer dan 300 bedrijven en meer dan 5000 wijnboeren. Inmiddels is DO Ribera del Duero in oppervlakte groter dan andere wijngebieden. En – even onder ons – minstens zo spannend. Hoofdrolspeler hier is de druif tempranillo. Was het een toneelspeler, dan was de tempranillo 95% van de tijd aan het woord. Een monoloog hoeft niet saai te zijn, zo wordt hier bewezen.

OP GROTE HOOGTE

Wijngaarden op grote hoogte krijgen vaak meer direct en geconcentreerd zonlicht – voor elke 1000 voet stijging in hoogte stijgt het niveau van UV-stralen met 10-12%, wat het fruit dwingt om een dikkere schil te ontwikkelen, en dat leidt tot grotere kleurconcentratie en sterkere tannines. In Ribera del Duero varieert de hoogte van 720 tot meer dan 1000 meter. Dat geeft de wijnen frisheid, zuren en een diepe kleur. De Tempranillo druif in Ribera del Duero (95,9% aangeplant) staat bekend om zijn donkere kleur en donkere fruitconcentratie en kan goed tegen extreme weersomstandigheden.

VEGA SICILIA

De meeste wijnen in Ribera del Duero waren tot voor kort onbekend. Uitzondering: de bijna mythische wijn van Vega Sicilia. In het gebied dat sinds 1982 dus DO Ribera del Duero heet, begonnen zij al in 1864. Naast de tempranillo, die daar ook wel tinta del país of tinto fino wordt genoemd, werden er druivenstokken uit Bordeaux aangeplant. De bekendste wijn van Vega Sicilia is de Único. Tempranillo wordt hier ondersteund door cabernet sauvignon. Deze wijn is (minstens) 10 jaar oud, waarvan meestal 6 jaar gerijpt op hout en 4 op de fles.

WAT BETEKENT DAT?

Joven: geen erkende term, wel een duidelijke. ‘Joven’ is jong in het Spaans, wijn die (bijna) niet heeft gerijpt op houten vaten.

Roble: na drie maanden verblijf op eikenhouten vaten mag je ‘roble’ op het etiket vermelden.

Crianza: minstens 24 maanden gerijpt, waarvan minimaal 12 in eiken vaten.

Reserva: bij reserva heeft de wijn ook minstens 12 maanden op houten vaten gerijpt. En in totaal minimaal 3 jaar gerijpt.

Gran reserva: 5 jaar gerijpt, waarvan minstens 24 maanden op hout.

image

WIJNWEETJES

  • In de hoofdstad van Ribera del Duero, Aranda de Duero, ligt een hele rits aan ondergrondse antieke kelders waar nog steeds wijn wordt bewaard. De kelders liggen tot wel 12 meter diep in de grond en zijn door een gangenstelsel met elkaar verbonden.
  • De naam van de regio zegt het eigenlijk al, ‘oever van de Duero’. Dit wijngebied wordt namelijk in tweeën gedeeld door de Duero rivier. Hier komt ook veel van het water vandaan dat gebruikt wordt om de druivenranken te irrigeren.
  • Ribera del Duero wijnen zijn vol en hebben een goede body. Deze wijnen passen heel goed bij gebraden rood vlees en wild. 
  • Toen Ribera del Duero in 1982 de DO-status kreeg waren en maar 9 wijnmakers. Inmiddels zijn er ca. 270 wijnproducenten in het gebied.

Meer lezen