Skip to main content

EGGS FLORENTINE MET GROENE ASPERGES OP BRIOCHE


Heerlijk uitgebreid lunch- of brunchgerecht: gepocheerd ei met hollandaisesaus en spinazie. Extra lekker dit voorjaar met groene asperges!



image

Ingrediënten

250 g ongezouten boter
1 citroen
8 eieren
2 el water
350 g groene asperges
2 el milde olijfolie
400 g verse spinazie
1 el witte natuurazijn
4 sneetjes briochebrood
1 tl Maldon zeezoutvlokken

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Laat 1 min. afkoelen in de pan. Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een maatbeker met schenktuit. Stop met schenken als de eiwitten meekomen. Het heldere deel heet geklaarde boter. 
  2. Breng ondertussen een laag water aan de kook in een pan waar een kom op past. Halveer de citroen en pers 1 helft uit. Splits 4 eieren (het eiwit wordt niet gebruikt) en klop de eidooiers met het water en het citroensap los in een vuurvaste kom. Hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt (au bain-marie). Klop het mengsel met een garde 5 min., tot het als een lint aan de garde blijft hangen.
  3. Schenk de geklaarde boter langzaam in een constante stroom bij het dooiermengsel in de kom. Blijf kloppen tot je een gladde en lobbige saus hebt (hollandaise). Breng de saus op smaak met peper en zout.
  4. Breng een grote pan met ruim water met zout aan de kook. Schil ondertussen de groene asperges random vanaf vlak onder het kopje naar onder met de dunschiller en verwijder de houtachtige onderkant. Halveer de asperges in de breedte en kook ze in 10 min. beetgaar.
  5. Verhit ondertussen de olie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend in 3 min. slinken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Duw er met een pollepel zo veel mogelijk vocht uit.
  6. Breng in een steelpannetje ca. 6 cm water tegen de kook aan. Voeg de azijn toe. Zet het vuur laag, vlak voordat het water kookt. Breek 1 ei in een kleine kom. Maak met een lepel een draaikolk in het bijna kokende water en laat het ei midden in de draaikolk glijden. Gaar het ei in ca. 3 min. (pocheren). Schep uit de pan met een schuimspaan en laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren.
  7. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de brioche aan beide kanten op middelhoog vuur in 5 min. goudgeel en krokant. Verdeel de spinazie, asperges en de gepocheerde eieren over de brioche en schep de hollandaisesaus erover. Bestrooi met peper en de zeezoutvlokken.


Bereidingstip: Je kunt de saus 1 uur van tevoren klaarmaken en in een afgedekte schaal op een warme plek bewaren.

Dranken die passen bij dit gerecht:

UIT PROEF! 1 2023

PROEF! Magazine is een digitaal magazine speciaal voor Premium members. En dit magazine staat vol inspiratie: interviews met wijnmakers, recepten met bijpassende wijnen, het laatste nieuws, trends, alles wat je als wijnkenner óf -liefhebber wil weten. En met 1 klik zit je favoriete fles in de winkelmand!
Inhoudsopgave van PROEF 1 2023>

MIJN GALL & GALL PREMIUM

Met Mijn Gall & Gall Premium ontvang je naast het PROEF! Magazine in je mailbox nog veel meer voordelen. Zo krijg je 10% korting op wijnen, bubbels, whisky en alcoholvrije dranken en speciale Premiumdeals. Ook spaar je 2x zo snel Air Miles en krijg je toegang tot speciale events en proeverijen. Voor maar 10 euro per jaar profiteer je een jaar lang van alle voordelen.

Thais gemarineerde lamskoteletten

Orzo met spinazie en kruiden

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.