Verenigde Staten
Uit Californië, de ‘Golden State’ van de Verenigde Staten, komen de beste Amerikaanse wijnen. Dit gebied in de Verenigde Staten heeft een ideaal klimaat en een stralende zon.. Samen zorgen deze elementen voor heerlijke wijnen die ‘value for money’ bieden en die barstensvol fruit zitten. Lees hier alles over wijn uit Amerika!
WIJNLAND AMERIKA IN HET KORT
- Drie grote streken: Californië, het Noordwesten en het Noordoosten
- Belangrijkste wijnregio: Californië (meer dan 90 % van de productie)
- Na Italië, Frankrijk en Spanje de 4e wijnproducent ter wereld
- 228.000 hectare aan wijngaarden
- Californië heeft een warm tot heet klimaat, het Noordwesten is koeler en het Noordoosten koel
- 7 grootste druivenrassen: cabernet sauvignon, chardonnay, merlot, pinot noir, sauvignon blanc, syrah, zinfandel
GESCHIEDENIS VAN DE AMERIKAANSE WIJNBOUW
Spaanse kolonisten legden in de 16e eeuw in Mexico de basis voor de Amerikaanse wijnbouw. In 1779 werd de eerste wijngaard aangeplant. Vele Europese immigranten waren gelokt door de goudkoorts en massaal naar Californië getrokken. Het zoeken naar goudklompen werd echter een desillusie. Daarom stortten velen zich op waar ze in Europa al ervaring mee hadden: de wijnbouw.
De eerste eeuwen is de wijnbouw in de Verenigde Staten niet echt van hoog niveau geweest. In 1919 kregen de wijnboeren bovendien te kampen met de Drooglegging, dit verbood alcohol in heel Amerika.
Hierdoor moesten veel wijnmakers stoppen met hun werk. Pas na het einde van de Drooglegging in 1933 werden de wijngaarden opnieuw beplant, maar nog steeds met weinig oog voor kwaliteit.
Pas in 1965 kwam de ommekeer. De tijd was rijp voor wijnmakers met een nieuwe visie. De nieuwe wijnmakers legden zich toe op voornamelijk Franse druivenrassen. De wijn werd gerijpt op vaten van Frans eikenhout en er werd veel zorg aan de vinificatie besteed. Dit leidde tot veel prijswinnende wijnen en de naam van Californië als topwijnproducent!
DRUIVENRASSEN
Maar liefst 90% van alle Amerikaanse wijn komt uit Californië. Hier alleen al worden tientallen druivenrassen verbouwd, waarvan de meeste van Europese oorsprong zijn. Tegenwoordig is zo’n 60% van de wijngaarden beplant met blauwe druivenrassen en 40% met witte druiven. Dit zijn de 7 grootste:
Cabernet sauvignon
De cabernet sauvignon is een kleine druif die in langwerpige, compacte trossen groeit. Hij heeft een dikke schil die veel kleurstof, aroma en tannine bevat. Californische cabernets hebben vaak een intens bouquet van bramen, kersen en ander donker fruit, een volle smaak en een stevige structuur.
Chardonnay
De meest aangeplante witte druif in Californië is de chardonnay. Veel Californische chardonnays zijn houtgerijpt en hebben rijke fruitaroma’s van peer, meloen en perzik, met boterige en eikenhouttonen. De laatste jaren worden er ook wel frissere chardonnays gemaakt met weinig of geen houtrijping.
Zinfandel
De zinfandel is zonder twijfel de belangrijkste blauwe druif van Californië. Er worden witte, rode en rosé wijnen van gemaakt, die variëren van jong en fruitig tot sterk en rijp. De wijnen karakteriseren zich door een aroma van bosvruchten, specerijen en een rokerige hint.
WIJNSTREKEN
Maak kennis met de drie grootste wijnregio’s:
Californië
De grootste wijnstreek in de V.S. is Californië. Deze zonnige staat ligt aan de kust, met een relatief gelijkmatig klimaat, waardoor de wijnen ieder jaar van hoog niveau zijn! De dagen zijn warm en droog en de nachten koel. Het groeiseizoen is lang, waardoor de druiven langzaam rijpen en een fruitige smaak ontwikkelen. Californische wijnen hebben rijke fruitaroma’s en zijn middelzuur. Binnen de staat wordt onderscheid gemaakt tussen kleinere wijngebieden. De meest bekende heet de North Coast Region. Deze ligt ten noorden van San Fransisco.
Het noordwesten
Deze wijnstreek ligt voornamelijk in de staat Washington State. De wijngaarden zijn veelal gelegen langs de kust van de Stille Oceaan. Deze streek is iets koeler dan Californie, waar vooral rode wijnen worden geproduceerd met een hoge zuurgraad en rijpe fruitaroma’s.
Het noordoosten
Helemaal aan de andere kant van Amerika liggen de Noordoostelijke wijngaarden. Deze regio is vooral bekend om de inheemse hybridedruiven. Deze druiven zijn enorm sterk en overleven de ijskoude Amerikaanse winters! De witte wijnen uit deze regio met koel klimaat zijn fris van smaak, de rode lichtzoet tot droog.
HET ETIKET
Het uitgestrekte Californië is in 5 grote wijnstreken verdeeld:
- North Coast (het kustgebied ten noorden van San Francisco)
- Central Coast (van San Francisco naar het zuiden tot Santa Barbara)
- South Coast (van Ventura tot San Diego)
- Central Valley (de vallei tussen Sacramento en Bakersfield)
- Sierra Foothills (ten westen van het gebergte)
Deze regio’s zijn elk weer onderverdeeld in wijnbouwgebieden, de American Viticultural Area’s (AVA’s). Californië kent inmiddels ruim 90 AVA’s. Een AVA zegt alleen iets over het gebied. 85% van de druiven die in de wijn verwerkt zijn, moet dan uit dat gebied komen. Verder is er geen specifieke regelgeving voor de wijnmakers.
AMERIKAANSE WIJNHUIZEN
Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in de Verenigde Staten te vinden.
1000 STORIES
1000 Stories is pionier in het rijpen van wijn op bourbonvaten. Master Winemaker Bob Blue combineert Californië’s wijntraditie met Amerika’s bourboncultuur, wat resulteert in volle, gelaagde wijnen met een uniek verhaal in elk glas.
IRONSTONE
Ironstone ligt aan de westkust van Noord-Amerika, midden in een oud goudmijngebied. Hier ontstaan karaktervolle wijnen zoals merlot, zinfandel en chardonnay. Extra bijzonder: het wijnhuis beschikt over een amfitheater waar topartiesten optreden.
Meer lezen