Skip to main content
wijnland duitsland

Duitsland

Bij Duitsland denken veel mensen nog steeds aan eenvoudige zoete, witte wijnen. Maar dat beeld klopt al lang niet meer. Duitsland produceert namelijk zeer wijd uiteenlopende wijnen, waaronder veel droge soorten. Naast witte wijnen komen er ook veel rode wijnen uit het land: maar liefst 1 op de 3 geproduceerde flessen is rood. De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen in Duitsland is enorm. De wijnliefhebber kan dan ook kiezen uit een breed scala aan veelzijdige Duitse kwaliteitswijnen.

WIJNLAND DUITSLAND IN HET KORT

  • Bekend om frisse, elegante en verfijnde wijnen
  • ca. 103.000 hectare aan wijngaarden
  • ruim 8 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Duitsland kent een gematigd zeeklimaat met koele zomers en milde winters; rivieren en heuvels zorgen voor gunstige microklimaten
  • Belangrijkste wijnstreken: Moezel, Rheingau, Pfalz, Nahe, Franken, Baden en Württemberg
  • Druifsoorten: o.a. riesling, müller-thurgau, silvaner, spatburgunder (pinot noir), grauburgunder (pinot gris), weissburgunder (pinot blanc) en dornfelder

GESCHIEDENIS

Duitsland kent een rijke traditie als wijnland. Al zo’n 2.000 jaar geleden introduceerden de Romeinen de wijnbouw in het land. De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen van het Moezeldal en later ook langs de oevers van de Rijn. Na de val van het West- Romeinse rijk in 476 hielden vooral kloosters zich met de wijnbouw bezig. In de late Middeleeuwen was het aantal beplante hectaren zelfs 3 keer zo groot als tegenwoordig. 

wijnland Duitsland banner

Aan het eind van de 19de eeuw leidden nieuwe inzichten in wijnbouw, vinificatie en keldertechniek tot belangrijke vernieuwingen. Een hoger kwaliteitsniveau en grote exportsuccessen waren het gevolg. Een kenmerkend fenomeen van de Duitse wijnbouw werd het kruisen van druivenrassen, wat veel nieuwe smakelijke wijnen opleverde. In de eerste helft van de 20e eeuw ging het minder goed met de Duitse wijnbouw. Pas na de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1950 en 1990 is er een meer opwaartse trend in de wijnbouw te ontdekken.

WIJNBOUW

Voor het karakter van Duitse wijnen zijn 3 elementen bepalend. Allereerst is dat het relatief koele, maar toch milde klimaat, dat zeer geschikt is voor de wijnbouw. Minstens zo belangrijk is de ligging van de wijngaarden op steile hellingen langs rivieren en meren, waardoor de druiven meer zon en warmte krijgen. De warmte wordt namelijk gereflecteerd door het water. Ook de bodem speelt een grote rol. Leisteen vormt bijvoorbeeld een uitstekende ondergrond voor de riesling-druif. Elke regio heeft een andere bodemsamenstelling, die voor andere druiven geschikt is.

DRUIVENRASSEN

De Duitse wijnbouwers hebben altijd vastgehouden aan het verbouwen van min of meer inheemse druivenrassen, zowel oorspronkelijke als gekruiste. De belangrijkste druivenrassen zijn:

Riesling

Riesling is dé trots van Duitsland en wordt vaak gezien als de edelste druif van het land. Hoewel niet de meest aangeplante druif, is het wel de meest geroemde. Op de steile hellingen langs rivieren als de Moezel en de Rijn levert riesling hier wijnen van ongekende finesse. Van knisperend droog tot weelderig zoet: Duitse riesling staat bekend om zijn levendige zuren, lage alcohol en uitgesproken mineraliteit. Geen andere wijn drukt het terroir zo helder uit als deze druif in Duitsland doet
Lees alles over de riesling druif >

Silvaner

Silvaner is een onderschatte druif die in Duitsland stille klasse uitstraalt. Vooral in Franken, waar hij vaak in de karakteristieke bocksbeutel-fles wordt gebotteld, laat silvaner zijn ware gezicht zien. Minder aromatisch dan riesling, maar met een volle, aardse elegantie en zachte zuren. Silvaner is een druif die niet schreeuwt, maar fluistert – perfect bij asperges, lichte gerechten en liefhebbers van subtiele wijnen met verfijning.
Lees alles over de silvaner druif >

Spätburgunder

Spätburgunder, de Duitse naam voor pinot noir, is een van de best bewaarde geheimen van het land. In regio’s als de Ahr, Baden en Pfalz gedijt deze gevoelige druif verrassend goed. De wijnen zijn elegant, sappig en verfijnd, met tonen van rood fruit, kruiden en soms een vleugje aardsheid. Minder krachtig dan de Bourgogne, maar vaak net zo boeiend – en steeds vaker internationaal geroemd. Een rode wijn met finesse en een koel klimaatkarakter.
Lees alles over de spätburgunder druif >

WIJNSTREKEN

Wijn in Duitsland wordt verbouwd door het hele land, van het noorden tot het zuiden. Geen ander land heeft zo’n gevarieerd aanbod van klimaten, bodemsoorten en druivensoorten die bijdragen aan de productie van kwaliteitswijnen. Van de koele, heuvelachtige regio’s langs de rivieren tot de zonnige, zuidelijke wijnstreken. Duitsland heeft het allemaal. Maak kennis met de drie grote wijnregio’s:

Moezel

De Moezel staat bekend om zijn steile hellingen en de productie van elegante, minerale rieslings. Met ongeveer 8.000 hectare wijngaarden is het een iconisch wijngebied in Duitsland. De wijnen zijn licht, fris en hebben een uitstekend verouderingspotentieel. Hoewel spätburgunder minder voorkomt, vindt men hier wijnen van bijzondere finesse en complexiteit.

Lees alles over de Moezel streek >

baden - wijnstreek

Baden

Baden is het zuidelijkste wijngebied van Duitsland, met 15.800 hectare wijngaarden, en het profiteert van een warm en zonnig klimaat. De regio staat bekend om zijn elegante spätburgunder (pinot noir), die hier in ideale omstandigheden rijpt. Baden is ook een belangrijke regio voor grauburgunder (pinot gris) en weissburgunder (pinot blanc). Dankzij de mediterrane invloeden doet Baden denken aan Bourgogne, met volle, verfijnde wijnen die zowel krachtig als verfijnd zijn.

pfalz - wijnstreek

Pfalz

Pfalz is een van de warmste en droogste wijngebieden van Duitsland, met 23.000 hectare wijngaarden. Het gebied staat bekend om zijn rijpe, krachtige rieslings en fruitige, sappige spätburgunder. De zonrijke omstandigheden zorgen voor volle, toegankelijke wijnen die een beetje het karakter van Bourgogne weerspiegelen.

CLASSIFICATIE

De kwaliteitswijnen uit de 13 gebieden komen van rijpere druiven en voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van de strenge Duitse wijnwetgeving. Ze bestaan in een droge, halfdroge en zoete versie de beste Duitse wijnen, gemaakt van volledig rijpe druiven. Elegante wijnen die lang kunnen ouderen op fles. 6 Prädikat-vermeldingen geven oplopend het suikergehalte van de geoogste druif aan:

  • Kabinett: licht en droog
  • Spätlese: late oogst, geconcentreerder dan Kabinett, maar kan droog zijn
  • Auslese: volrijpe druiven, vaak omschreven als ‘uitgezochte oogst’
  • Beerenauslese: speciaal geselecteerde overrijpe druiven, vaak druiven aangetast door edele rotting
  • Trockenbeerenauslese: druiven aangetast door edele rotting
  • Eiswein: voor Eiswein worden de druiven in bevroren toestand geplukt en geperst


DE LEKKERSTE WIJNEN UIT DUITSLAND

image

HET ETIKET

De Duitse wijnetiketten bevatten veel informatie, waardoor ze niet altijd even makkelijk ‘leesbaar’ zijn. Om de keus te vergemakkelijken zijn daarom in 2000 2 nieuwe termen ingevoerd: Classic en Seleccion. Zo ziet de consument in 1 oogopslag om welk type wijn het gaat:

  • Classic: de betere, droge wijn uit een van de 13 wijnregio’s, en gemaakt van een van de klassieke streekeigen druivenrassen. Heerlijke wijnen, geschikt voor elke dag, als aperitief of bij de maaltijd
  • Seleccion: een superieure droge wijn, die gemaakt is van met de hand geplukte druiven uit één specifieke wijngaard. De opbrengst per hectare is beperkt en het druivenras moet ook weer typisch zijn voor de streek. De wijn ondergaat een extra kwaliteitskeuring.

DUITSE WIJNHUIZEN

Naast deze prachtige wijnstreken zijn er ook veel geweldige wijnhuizen in Duitsland te vinden.

DR. LOOSEN

Dr. Loosen is een gepassioneerde wijnmaker die met trots de steile wijngaarden van zijn topwijnen toont. Hij gelooft dat je het allerbeste moet proeven om te begrijpen welke wijn je zelf wilt maken, en zijn indrukwekkende verzameling lege flessen van de grootste wijnhuizen ter wereld getuigt van zijn ervaring.

Ontdek wijnhuis Dr. Loosen >

FABER

Alcoholvrije dranken zijn niet meer alleen voor zwangere vrouwen of de BOB. Steeds meer mensen kiezen bewust voor een alcoholvrij alternatief, wat beter is voor de gezondheid. Faber, al 12 jaar bij Gall & Gall, was het eerste grote alcoholvrije wijnmerk en biedt nog steeds zes verschillende alcoholvrije wijnen.

Ontdek wijnhuis Faber >

MEER LEREN OVER WIJN?

Nu je alles weet over wijnland Duitsland, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Australië. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnaycabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel meer druivenrassen. Lees al onze andere artikelen over wijn en alle druivenrassen.

Meer lezen