Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Welke champagne soorten zijn er?

Welke champagne soorten zijn er?

De perfecte champagne uitkiezen kan een hoop werk zijn. Allereerst is zo'n fles bubbels vaak voor een speciale gelegenheid en wil je er dus zeker van zijn dat je dé perfecte fles hebt. Daarnaast komt champagne in vele soorten en maten. Wij helpen jou graag een keuze maken!

Bekijk alle Champagnes

Knallende fles champagne

Welke Champagne soorten zijn er?

Laten we beginnen met het feit dat niet alle mousserende wijn champagne is. Alleen bubbels die uit de Champagnestreek in Frankrijk komen mogen champagne genoemd worden. Prosecco en cava zijn dus geen champagne. 

Naast het feit dat niet alle mousserende wijn champagnes zijn, is het ook zo dat niet alle champagnes dezelfde wijn zijn. 

Champagnes kunnen verschillen in:

  • Suikergehalte
  • Druivenrassen
  • Jaargang

Hieronder lees je alles over de verschillende soorten champagne.

Suiker en champagne

Het suikergehalte is bepalend voor het soort champagne dat je drinkt. Champagne wordt op smaak gebracht met liqueur de Dosage. Deze bestaat uit een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn.

De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaalt de zoetheid en daarmee het type champagne. In Nederland worden bijna alleen brut en demi-sec verkocht. Veuve Clicquot is hier een bekend voorbeeld van.

Demi-sec champagne 

Dit betekent letterlijk vertaald “half-droog”. Deze champagnes hebben een suikergehalte van 33 tot 50 gram per liter. Met dit suikergehalte smaken de champagnes eerder zoet, dan half droog. Bekijk hier al onze demi-sec champagnes.

Overige champagnes

Naast brut en demi-sec champagne, zijn er nog andere soorten: 

  • Extra brut champagne. Het suikergehalte in deze champagne ligt tussen de 0 en 6 gram suiker per liter. Daardoor is het de droogste smaak onder de champagnesoorten.
  • Sec champagne. Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt.
  • Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne. Deze bubbels zijn tegenwoordig bijna nergens meer verkrijgbaar.

Laurent Perrier Harmony Demi Sec 75CL

Krijg ik hoofdpijn van de suiker in champagne?

Het antwoord is simpel: nee! Waarom kun je dan wel hoofdpijn krijgen van champagne? 

Allereerst zorgen de bubbels van champagne ervoor dat je niet zoveel dorst hebt, waardoor je minder water drinkt. Aan de andere kant is champagne zelf makkelijk om te drinken. Je drinkt makkelijker een hele fles champagne dan een fles rode wijn. Tot slot drink je champagne vaak laat in de avond, denk bijvoorbeeld aan oud & nieuw.

Tip: Er zijn ook heerlijke alcoholvrije mousserend op de markt. Danwel geen champagne, maar wel handig als je geen alcohol wilt drinken, maar wel wat te vieren hebt!

Faber Sparkling White 75CL

Champagne soorten: druivenras

Naast het suikergehalte kunnen champagnes ook verschillen in de druivenrassen waarvan ze gemaakt zijn. 

Voor het produceren van champagne mogen drie verschillende druivenrassen worden gebruikt. Dit zijn:

  1. Chardonnay
  2. Pinot Noir
  3. Pinot Meunier

Champagne bestaat vaak uit een mengsel van deze drie soorten, maar er zijn ook variaties. Dit zijn ze:

1. BLANC DES BLANCS

Dit betekent letterlijk ‘wit van wit’, oftewel witte wijn die van witte druiven gemaakt wordt. Deze champagnes zijn dan ook alleen gemaakt van chardonnay-druiven. Het zijn doorgaans delicate wijnen, licht van kleur en smaak, met een hoge zuurgraad en een hint van citrus of appels.

2. BLANC DES NOIRS

Deze zijn vervaardigd uit blauwe druiven. De Blanc des Noirs komt niet zo vaak voor als de Blanc des Blancs. Een Blanc des Noirs is gemaakt van het sap van de blauwe pinot noir of pinot meunier, of is een blend van beide druivenrassen. Deze champagnes zijn rijk en vol van karakter, met veel zwaar, donker fruit.

3. ROSÉ CHAMPAGNE

Er mocht tot voor kort geen rode wijn aan witte wijn toegevoegd worden om een rosé te maken – behalve in de Champagnestreek. Voor rosé champagne wordt er 8 tot 20% stille rode wijn toegevoegd. Zo krijgt de champagne een mooie roze kleur en een typische fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten zoals frambozen en aardbeien.

Champagne soorten: Jaargang

Tot slot verschillen champagnes in jaargang. Er zijn champagnes met en zonder jaargang.

Champagne sans millésime 

Dit is een champagne zonder jaargang, ook wel non-vintage champagne genoemd. Deze champagnes hebben een constant karakter van smaak en kwaliteit en liggen doorgaans 15 maanden in de kelder te rijpen. Hierdoor is het meestal de eenvoudigste champagne en daarmee ook de meest voorkomende champagne.

Champagne millésime 

Dit zijn bubbels met vermelding van jaargang en uit een specifiek oogstjaar, ook wel vintage champagne. Een millésime is per definitie een brut en verschilt jaar tot jaar in karakter. Deze champagnes worden aanzienlijk langer bewaard in de kelders, minstens 3 jaar, alvorens ze worden verkocht, wat dan ook terug te zien is in de prijs.

Dus zoals je nu weet zijn er champagnes in alle soorten en maten. De keuze is niet altijd makkelijk, maar wij hebben je alvast op weg geholpen!

Meer leren over Champagne?

Want nu je weet welke soorten champagne er zijn, wil je natuurlijk alles weten over champagne! Ontdek alles over champagne op onze ontdek pagina: van sabreren tot aan champagne proeven

 

 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.