VERFRISSEND ÉN LEKKER
Cocktail ijsjes
Cocktails zijn de perfecte zomer drankjes. Kleurrijk, verfrissend en er is voor ieder wat wils. Maar op een warme zomerse dag wil je net dat extra stukje verfrissing. Daarom hebben wij voor jou de 5 lekkerste cocktails in ijsjesvorm om zelf thuis te maken op een rijtje gezet!
Let op: zijn er kinderen in huis? Stop dan de ijsjes met alcohol in een opvallende verpakking of goed afsluitbare bak zodat duidelijk is dat deze niet voor kinderen zijn.
1. Wodka- en zure mattenijs
Dit heb je nodig:
-
90 ml wodka
-
12 zure matten
-
350 ml Sprite / 7up
-
8 waterijs vormpjes voor in de vriezer
Zo maak je ‘m:
Mix de wodka en Sprite in een kan. Verdeel de zure matten over de 8 ijsvormpjes. Giet de mix in de vormen en zet deze in de vriezer. Haal ze hier na een uur uit en steek de stokjes in het half bevroren ijs. Zet de ijsjes weer in de vriezer en laat ze minimaal 8 uur staan. Haal ze uit de vriezer en genieten maar! Snoep en wodka; das pas genieten!
2. MOJITO IJSJE
Dit heb je nodig:
- 75 ml witte rum
- 125 g fijne kristalsuiker
- 100 ml limoensap
- 450 ml water
- 3 - 5 takjes verse munt
- Fijn geraspte limoenschil van 4 limoenen
- 8 waterijs vormpjes voor in de vriezer
Zo maak je ‘m:
Verhit de suiker en het water in een kleine pan. Blijf roeren tot alle suiker is gesmolten. Haal de pan van het vuur. Pak 3 takjes verse munt en haal de helft van de blaadjes er af. Leg deze blaadjes aan de kant. Voeg de takjes toe aan het suikermengsel. Voeg daarna het fijn geraspte schil van de 4 limoenen toe. Zeef tot slot het mengsel boven een karaf en voeg het limoensap en witte rum toe. Goed roeren!
Verdeel het mengsel in waterijs vormpjes. Voeg in elk vormpje wat overgebleven muntbladeren toe. Bedek de vormpjes en steek na een uur de stokjes in het half bevroren ijs. Zet het mengsel in de vriezer tot het hard wordt. En daar heb je ‘m, een mojito in ijsvorm!
3. GIN-TONIC IJSJE
Dit zit er in:
- 80 ml gin
- 100 g fijne kristalsuiker
- 50 ml water
- 30 ml limoensap
- 225 ml tonic water
- 4 schijfjes verse komkommer
- 8 verse frambozen
- 8 waterijs vormpjes voor in de vriezer
Zo maak je ‘m:
Verhit de suiker en het water in een kleine pan totdat de suiker is opgelost. Let op: laat het mengsel niet koken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel helemaal afkoelen. Wanneer dit helemaal is afgekoeld, giet je het in een kan. Voeg daarna de gin, het limoensap en de tonic toe. Even goed mixen! Pak de ijsvormen en leg in elk een schijfje komkommer en een framboos. Verdeel de heerlijke gin cocktail over de verschillende vormen, steek een stokje in het half bevroren ijs en laat het hierna verder bevriezen. Het beste is om het een nachtje in de vriezer te laten liggen. Daarna is het klaar! Gin-tonic in ijsvorm.
4. WHITE RUSSIAN IJSJE MET WITTE CHOCOLADE DIP
Dit zit er in:
- 30 ml wodka
- 310 ml compleet afgekoelde koffie
- 45 ml witte chocolade likeur
- 250 ml room
- 15 ml agave siroop
- 1 snufje kaneel
- 175 gram witte chocolade druppels
- 45 ml kokos olie
Zo maak je ‘m:
Mix wodka, afgekoelde koffie, room, chocolade likeur (bijvoorbeeld Kahlúa of Tia Maria), siroop en kaneel samen in een kan. Giet het mengsel in de ijsvormpjes. Vries de vormpjes gedurende een uur. Haal ze daarna uit de vriezer en steek de stokjes in het de half bevroren ijs. Laat de ijsjes nog 8 uur in de vriezer of tot ze volledig hard zijn. Wanneer ze hard zijn is het tijd om de chocolade dip de maken.
Doe de chocolade druppels en kokosolie in een kom. Zet de kom in de magnetron en laat de chocolade bij een middelhoge temperatuur smelten. Roer het mengsel elke 30 seconden, totdat het helemaal is gesmolten. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Verwijder de ijsjes uit hun vorm. Dit kan makkelijk door de vormen even onder warm water te houden. Dip de ijsjes in de chocola. Houd het gedipte ijsje even vast om de chocola af te laten koelen. Klaar is kees!
Je kunt de ijsjes natuurlijk meteen uitdelen en opeten, of je kunt ze in de vriezer bewaren. Wel zo makkelijk voor als je ze op een later tijdstip wilt eten. Leg ze dan wel op bakpapier zodat ze niet vastplakken.
5. MOSCOW MULE IJSJE
Dit zit er in:
- 60 wodka
- 30 ml limoensap
- 560 ml gemberbier / ginger ale
Zo maak je ‘m:
Mix de limoensap, het gemberbier en de wodka samen in een grote kan. Schenk de mix in de ijsvormpjes en plaats deze in de vriezer. Vries gedurende één uur in. Haal ze daarna uit de vriezer en steek de stokjes in het half bevroren ijs. Laat de ijsjes daarna nog 12 uur in de vriezer. Genieten maar!
HET VRIESPUNT VAN ALCOHOL
Cocktails in ijsjesvorm: beter bekend als poptail. Het woord poptails komt uit het Engels. Het is een combinatie van het Engelse woord voor waterijs, popsicle, en cocktail. Makkelijk te onthouden zo. Poptails zijn simpel te maken, maar het vergt toch wat aandacht. Alcohol bevriest namelijk niet zo makkelijk. De verhoudingen luisteren wat nauwer dan bij een gewone cocktail. Gelukkig hebben wij voor jou al de perfecte verhoudingen berekent, en hoef jij alleen het recept nog te volgen! Makkie toch?
GEEN ZIN OM ZELF TE MAKEN?
Daar is een oplossing voor! 24 ICE heeft frozen cocktails in de smaken Mojito, Strawberry Daiquiri, Vodka Energy, Limoncello en Pina Colada ontwikkeld. Een frozen cocktail is een cocktail in een ijsje. Deze zomerse verfrissing bevatten 5% alcohol en is zomers verkrijgbaar in de winkel.
ZOMERS GENIETEN!
Poptails zijn een leuke en verfrissende manier om van cocktails te genieten. Maar onthoud: geef je poptails genoeg tijd in de vriezer om volledig hard te worden. Helemaal bevroren? Smullen maar! Welke ga jij het eerst maken?
Wil je meer weten over cocktails!? Bekijk dan ook onze andere zomerse cocktailrecepten zoals de heerlijke frosé of frozen watermeloen mojito. De cocktails ook een keer niet als ijs maken? Ontdek snel de recepten voor een Moscow Mule cocktail, Mojito en Gin-Tonic.