De basis van je favoriete cocktails
Dit zijn dé sterke dranken
Sterke drank haal je bij de slijterij, dat weten wij allemaal. Maar wat maakt een drank nou echt tot sterke drank? En welke dranken vallen onder deze noemer? Wij zetten het voor je op een rijtje met sterke drank van A tot Z.
Wat is sterke drank?
Sterke drank is een verzamelnaam van alcoholhoudende dranken met een hoger alcoholpercentage dan 15%. Denk hierbij aan Likeuren, Whiskyen gedistilleerde dranken. Als wij het over sterk hebben, dan bedoelen wij mixdranken: gedistilleerde dranken die de basis vormen van allerlei cocktails en shooters.
Vanaf hoeveel procent spreek je van een sterke mixdrank?
Officieel zitten sterke dranken dus boven de 15%. Maar daarboven varieert het nogal. De populaire basisdranken voor mixen hebben een alcoholpercentage tussen 30 en 50%. Met uitschieters van 70% (Absint) tot zelfs 80% (Stroh 80).
Word je nou dik van sterke drank?
In principe niet, als je likeuren niet meetelt. Pure sterke dranken bevatten namelijk relatief weinig calorieën. Juist de combinatie met zoete frisdranken of bijvoorbeeld siroop zorgen ervoor dat het aantal calorieën omhoog schiet. Wil trouwens nog steeds niet zeggen dat je nu volop voor pure sterke dranken moet gaan. Drinken doe je met mate, vooral als het om sterke drank gaat.
Dranken beginnend met een A:
Absint: Een drank omhuld door mythes en mysterie. Je zou ervan gaan hallucineren maar dat valt stiekem wel mee. Met een alcoholpercentage tussen de 40% en de 70% is het zeker een sterk drankje. Of al die mythes nou waar zijn? Lees het zelf, wij vertellen je alles over absint.
Advocaat: Dit gele drankje wordt vooral gedronken met de feestdagen. Advocaat is een dikke likeur gemaakt van eierdooiers en brandy of jenever. Advocaat is heel moeilijk te drinken en wordt daarom met een lepel gegeten. Het drankje lijkt veel op de Amerikaanse eggnog. Wil je meer weten? Lees dan alles over advocaat. Benieuwd naar advocaat? Probeer dan Zwarte Kip Advocaat of Tokkelroom.
Amaretto: Een Italiaans likeur gemaakt van amandel. Deze likeur smaakt een tikkeltje bitter. Vandaar ook de naam die ‘een beetje bitter’ betekent. Amaretto kun je prima gebruiken in cocktails en om mee te koken. Bekende merken zijn Cordelio Amaretto en Disaronno. Wil je meer weten over amaretto en waar het vandaan komt? Lees dan alles over Amaretto.
Armagnac: Een drank die bijna identiek is aan cognac. Toch zijn er enkele grote verschillen waarvan het belangrijkste: armagnac wordt gemaakt in het stadje Armagnac en cognac in het stadje Cognac. Benieuwd naar hoe deze twee dranken nog meer verschillen of zoek je recepten met armagnac? Lees dan verder.
Dranken beginnend met een B:
Bitters: Bitters zijn sterke dranken met een bittere smaak. Vandaar ook de naam. Bitters krijgen hun smaak van de vele kruiden en specerijen die in gedestilleerde alcohol worden geweekt. Een bekende bitter is Oranjebitter gemaakt van sinaasappel. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over bitters. Zin in bitters? Bekijk bijvoorbeeld eens Jägermeister! Of bekijk alle bitters.
Brandy/Brandewijn: Brandy en brandewijn zijn twee verschillende woorden voor dezelfde drank. Brandy lijkt erg veel op cognac en armagnac. Het verschil zit ‘m in de plek waar de dranken gemaakt worden en wat voor soort druiven gebruikt worden. Wil je meer weten? Lees dan hieronder verder over brandy en cognac. Zin in brandy? Bekijk alle brandy.
Bourbon: Bourbon is de Amerikaanse variant van whisky. Anders dan Europese whisky wordt bourbon gestookt uit rogge en maïs. Een bourbon whiskey moet uit minimaal 51% mais bestaan. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over bourbon. Zin in bourbon? Bekijk alle bourbon.
Dranken beginnend met een C:
Cognac: Cognac is een drank die verkregen wordt door het dubbel destilleren van versterkte witte wijn. Om cognac te heten moet een drank aan veel verschillende criteria voldoen. Bekende varianten van cognac zijn brandy of brandewijn, armagnac, grappa en calvados.
Calvados kun je het best omschrijven als cognac gemaakt met appel cider in plaats van versterkte wijn. Benieuwd naar deze drank? Bekijk alle calvados.
Dranken beginnend met een G:
Gin: Het hoofdingrediënt in een van de meest bekende cocktails: de gin-tonic. Gin stamt af van Hollandse jenever, hoewel tegenwoordig de dranken wel verschillen. Waar gin wordt gemaakt van graan, wordt jenever gemaakt van gerst of melasse. Wil jij meer weten? Lees hier alles over gin.
Grappa: Een variant van cognac. Hoewel grappa veel op cognac lijkt zijn er toch verschillen. Grappa wordt bijvoorbeeld gemaakt van overgebleven druivenschillen en pitten. Het heeft een alcoholpercentage tussen de 37,5% en 60%.
Genever of Jenever: Een sterke drank van Hollandse bodem. Jenever is de voorloper van de populaire gin. Met een alcoholpercentage van minimaal 35% kun je jenever puur drinken als een ‘Pikketanusie’ of lekkker gemixt. Meer weten? Lees hier alles over Jenever.
Dranken beginnend met een O:
Ouzo: De bekende Griekse anijsdrank. Ouzo is te vergelijken met andere anijsdranken zoals pastis, absint en sambuca. Gemixt met water krijgt het een mooie melkwitte kleur. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over ouzo en andere anijsdranken.
Dranken beginnend met een P:
Pastis: Deze Franse likeur staat ook wel bekend als de parel onder de digestieven. Net zoals ouzo maakt pastis deel uit van de anijsdranken. Gemixt met water krijgt het een lichtgele kleur. Wil jij meer weten over pastis? Lees dan hier alles over pastis. Wil je meer weten over digestieven? Bekijk dan onze digestievenpagina.
Dranken beginnend met een R:
Raki: De Turkse raki is een kruidige alcoholische drank met anijssmaak. Het is te vergelijken met sambuca, ouzo en pastis. Raki heeft een alcoholpercentage van 45% en wordt net als pastis met water gemengd. wil je meer weten? Lees dan hier alles over raki en anijsdranken.
Rum: De drank met de meeste varianten. Rum wordt gedistilleerd uit suikerriet melasse. Doordat suikerriet overal ter wereld groeit zijn er ook veel varianten van rum. Rum kun je makkelijk puur drinken of in een mix. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over rum.
Dranken beginnend met een S:
Sambuca: Deze Italiaanse anijslikeur heeft een alcoholpercentage van 40%. Traditioneel gezien serveer je sambuca in een glas met 3 koffiebonen. Sambuca is verwant aan andere Mediterrane anijsdranken zoals raki, ouzo en pastis. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over sambuca en andere anijsdranken.
Dranken beginnend met een T:
Tequila: Is een Mexicaanse drank gemaakt van blauwe agave. Tequila kun je puur drinken maar natuurlijk ook in een cocktail of mix. Bekende tequila cocktails zijn de Margarita, Paloma en Tequila old fashioned. Wil je meer weten over deze Mexicaanse parel? Lees dan hier alles over tequila.
Dranken beginnend met een V:
Vermout: Eigenlijk een versterkte wijn op smaak gebracht met alsem, wat in het Frans vermouth heet. Na lang geen aandacht te hebben gekregen, begint vermout weer aan een opmars in populariteit. Wil je meer weten over deze drank? Lees dan hier alles over vermout.
Vieux: Is de Nederlandse variatie op cognac. In Nederland heet het ook wel een koetsiertje, of koetsiercognac. Bekende vieux merken zijn Bols, de Kuyper en Hooghoudt. Wil je meer weten over vieux en cognac? Lees dan hier alles over cognac.
Dranken beginnend met een W:
Whisky: De Europese voorloper van de bourbon. Whisky is hoogstwaarschijnlijk de meest gedronken gedestilleerde drank ter wereld. Whisky komt in verschillende soorten en smaken voor die afhangen van de streek en het productieproces. Naast Europese whisky’s zijn er tegenwoordig ook whisky’s uit Azië en Oceanië. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over whisky.
Wodka: Doordat wodka zo neutraal van smaak is, is het de perfecte drank voor in een mix of cocktail. Hierdoor heeft wodka de hele wereld weten te veroveren. Wat begon als een drankje voor het versterken van de vruchtbaarheid(ja echt) is uitgegroeid tot een niet te missen onderdeel van het uitgaansleven. Wil je meer weten? Lees dan hier alles over wodka.