Sterke dranken van A-Z
Alles over Gin
Gin is sterke drank, dat wist je waarschijnlijk al. En dat gin-tonics erg lekker zijn waarschijnlijk ook. Maar heb je gin wel eens puur geproefd? Enig idee wat je allemaal kunt proeven? En wat is het verschil nou eigenlijk tussen london dry en distilled gin? Voor iedere gin-tonic liefhebber: alles dat je moet weten over gin.
GIN, WAT IS DAT?
Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: botanicals en pure neutrale alcohol. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleer baar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven. Als alcohol gebruik je een graanalcohol, een soort vodka. Inderdaad, gin is dus eigenlijk gewoon vodka met een typische smaak.
DE OORSPRONG VAN GIN-TONIC
In het 17e-eeuwse Nederland werd jenever al gebruikt als medicijn tegen maagklachten en galstenen. In de achttiende eeuw ontdekten Engelse soldaten deze drank. Toen werd de Hollandse jenever door de soldaten gedronken om extra moed te krijgen. Engelse soldaten noemden dit Dutch Courage en namen de drank mee terug naar huis. Daar raakte het land geleidelijk verslingerd aan zijn eigen versie van jenever, dat ze daar gin noemden.
Britse officieren in de tropen dronken tonic waar de stof kinine inzit, een bewezen antistof is voor malaria. Om de bittere smaak van de kinine te verzachten werd het vermengd met een mengsel van water, suiker, limoen en gin. En zo was de eerste Gin-Tonic een feit. Het sterke drankje viel in de smaak bij de Engelsen en is sindsdien overal ter wereld enorm populair. Het enige dat nu nog herinnert aan de Nederlandse voorloper is de jeneverbes.
GIN KOMT OORSPRONKELIJK UIT NEDERLAND
Maar wat is het verschil tussen gin en jenever?
Het verschil tussen gin en jenever, zit hem in het gebruik van verschillende granen. Jenever wordt gemaakt van drie verschillende granen, die in koperen ketels zijn gedistilleerd tot een laag alcoholpercentage. Het resultaat hiervan is een moutdistillaat (van origine heette het moutwijn). Dit moutdistillaat is zeer zacht van smaak. Gin wordt meestal gemaakt van één soort graan en wordt gedistilleerd in een kolom still tot een alcoholpercentage van 96%. Hierdoor krijgt gin en neutralere, minder granige smaak dan jenever. Tevens wordt er naar verhouding meer jeneverbes toegevoegd in gin, wat het bekende scherpe randje geeft.
LONDON DRY GIN VS DISTILLED GIN: DE VERSCHILLEN
Op je fles gin staat over het algemeen “London dry” of “distilled”. Die benamingen geven aan welk productieproces is gebruikt voor de gin. Het verschil zit hem in de regelgeving:
- London dry gin bestaat uit graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen). De botanicals moeten direct en tegelijk worden gedestilleerd. Hierna mag alleen water worden toegevoegd.
- Voor distilled gin mag elke soort neutrale alcohol worden gebruikt en mogen ook verschillende distillaten met elkaar worden gemengd. Op die manier kunnen fruit en delicate botanicals in een gin worden verwerkt. Resultaat: je krijgt zoetere gins dan de bittere london dry.
DE VERSCHILLENDE SMAKEN VAN GIN
Elke gin smaakt naar jeneverbes. Alle andere kruiden en specerijen staan in dienst van dit besje, dat zoetig smaakt naar dennennaalden en citrus. De botanicals geven de gin zijn eigen identiteit en karakter. De combinaties zijn eindeloos, van smaken als zoethout, korianderzaad of engelwortel tot kaneel, salie en gember. Bobby's Gin bevat zelfs een mix van Indonesische kruiden. De vraag wat goede gin is hangt dus af van welke botanicals jij lekker vindt.
PRODUCTIEGEBIED VAN GIN
Het herkomstgebied van gin is niet beschermd. Dat betekent dat gin overal ter wereld geproduceerd mag worden. Van oudsher vormt het Verenigd Koninkrijk het hart van de ginproductie. Er komen tientallen verschillende gins uit Engeland. 70% van de jaarlijkse productie wordt geëxporteerd naar bijna 200 landen over de hele wereld. De Verenigde Staten vormen de belangrijkste afzetmarkt, hoewel de V.S. zelf ook vele soorten gin produceren. Het grootste ginconsumerende én ginproducerende land van Europa is echter niet Engeland, maar Spanje. Gin wordt overigens ook gemaakt in verschillende andere Europese landen als Nederland, België en Frankrijk. Het grootste ginproducerende land ter wereld is de Filippijnen: het land produceert bijna 45% van de globale ginproductie.
GEDISTILLEERD MET BOTANICALS
De neutrale alcohol wordt op smaak gebracht met jeneverbessen en andere natuurlijke ingrediënten als koriander, sinaasappelschillen, kardemom, kaneel en nootmuskaat. Om gin te maken moet de neutrale alcohol gedistilleerd worden met botanicals. Een goede gin bevat ongeveer 6 tot 10 van deze botanicals. Iedere producent doet dat op zijn eigen manier. Sommige distilleerders voegen de botanicals toe aan neutrale alcohol en laten dit 24 uur weken alvorens het mengsel te distilleren. Anderen hangen de botanicals boven de neutrale alcohol. Tijdens het distilleren neemt de verdampte alcohol dan de smaak van de ingrediënten op. Het distillatieproces neemt ongeveer 7 á 8 uur in beslag. Gedurende het proces wordt de smaak van de gin continu getest.
Na distillatie wordt de geconcentreerde gin verdund met gefilterd en gedemineraliseerd water, tot een sterkte van ten minste 37,5%. De kwaliteit van het water is van groot belang voor de uiteindelijke smaak van de gin. Van oudsher liggen veel distilleerderijen in delen van Londen waar het water erg zuiver was. Na het verdunnen wordt de gin gebotteld en is deze klaar voor de verkoop.
GIN PUUR DRINKEN, IS DAT LEKKER?
Eigenlijk niet. Maar toch moet je het wel een keer proberen (als echte gin-tonic liefhebber). Door een glaasje pure gin te proeven leer je de verschillende botanicals herkennen die elke gin kenmerken. En dus lekker is met welke tonic. Proeven doe je trouwens net als wijn: ruiken en slurpen.
HOE DRINK JE GIN?
Gin drink je dus vooral in combinatie met andere dranken. De originele Gin-tonic is natuurlijk de bekendste, maar er zijn tal van andere gin tonic combinaties. En wat dacht je van bijvoorbeeld fruitsap of als andere gin cocktail? En die cocktails drink je lekker koud met veel ijs uit allerlei soorten glazen: longdrinkglas, whiskyglas tot groot wijnglas. Net wat jij lekker vindt.
Cocktails met gin
ONTDEK MEER!
Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequila, wodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktail- en mixrecepten!