Helden
We zetten de vernieuwers, de creatieven, de ontwikkelaars, de doeners en de denkers in de spotlights.
Wijnhelden
In de eerste aflevering van deze rubriek brengen vier kenners een ode aan natuurlijke, biologische en biodynamische wijnen.
‘In de toekomst worden misschien wel
alle wijnen natuurwijnen’
PEPIJN DIEPSTRATEN
De wijnliefhebber achter pepijn.wijn op Insta: ‘Gewoon genieten van wijn zonder gedoe.'
Wijn als hobby of werk? ‘Het begon als hobby. Ik ging naar een aantal wijnproeverijen en die vond ik zo leuk dat ik een wijnboek heb gekocht. Daaruit ben ik gaan leren en dacht: ik schrijf me gewoon in voor het wijnexamen SDEN3. Dat heb ik gehaald. Daarna volgde wijndiploma WSET3. Nu ben ik bezig met de Italian Wine Scolar, daarna ga ik door met de Spanish Wine Scolar en WSET4. Zo leuk vind ik het. Blijven leren past bij me. In de tussentijd ben ik gestart met het account @pepijn.wijn op Insta waar ik iedere woensdag wijntips onder de tien euro post. Dit account groeit inmiddels zo hard - en er komen zoveel gave kansen op me af - dat ik afgelopen december mijn baan heb opgezegd. Nu ben ik er fulltime mee bezig.’
Jouw favoriete natuurwijn: ‘De Adam Riesling PurGranite. Een Elzas-wijn vind ik sowieso perfect, of je ’m nu in een restaurant drinkt of thuis. Hij is heel breed inzetbaar, want heeft een heel klein zoetje en frisse zuren, die kun je gerust de hele avond meenemen, met en zonder eten.’
En waarom deze? ‘Met mijn vader en broertje maak ik jaarlijks een wijnreis. Vorig jaar zijn we hier op bezoek geweest, dat was geweldig. Het is een heerlijke wijn om de avond mee te beginnen, zeker als het zonnetje schijnt.’
Feit of fabel? Geen hoofdpijn na natuurwijn? ‘Veel glazen wijn levert altijd hoofdpijn op. Dan maakt het niet uit welke wijn je drinkt. De enkeling daargelaten die allergisch is voor sulfiet, die zal het wel merken.’
Natuurwijn, trend of blijvertje? ‘Een blijvertje. In de toekomst worden hopelijk alle wijnen natuurwijnen, dat wil zeggen: wijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Ik denk zeker dat mensen steeds bewuster worden wat ze drinken: wat zit erin, hoe smaakt het?’
Tips voor beginnende (natuur) wijndrinkers? ‘Begin niet te duur en probeer verschillende wijnen. Vind je iets lekker, duik er dan dieper in. Frans lekkerder dan Duits, ga daar dan op verder. Pas wanneer je je smaak ontwikkelt, proef je wat je lekker vindt. In het begin is duur zeker niet altijd beter.’
PEPIJN DIEPSTRATEN
De wijnliefhebber achter pepijn.wijn op Insta: ‘Gewoon genieten van wijn zonder gedoe.'
Wijn als hobby of werk? ‘Het begon als hobby. Ik ging naar een aantal wijnproeverijen en die vond ik zo leuk dat ik een wijnboek heb gekocht. Daaruit ben ik gaan leren en dacht: ik schrijf me gewoon in voor het wijnexamen SDEN3. Dat heb ik gehaald. Daarna volgde wijndiploma WSET3. Nu ben ik bezig met de Italian Wine Scolar, daarna ga ik door met de Spanish Wine Scolar en WSET4. Zo leuk vind ik het. Blijven leren past bij me. In de tussentijd ben ik gestart met het account @pepijn.wijn op Insta waar ik iedere woensdag wijntips onder de tien euro post. Dit account groeit inmiddels zo hard - en er komen zoveel gave kansen op me af - dat ik afgelopen december mijn baan heb opgezegd. Nu ben ik er fulltime mee bezig.’
Jouw favoriete natuurwijn: ‘De Adam Riesling PurGranite. Een Elzas-wijn vind ik sowieso perfect, of je ’m nu in een restaurant drinkt of thuis. Hij is heel breed inzetbaar, want heeft een heel klein zoetje en frisse zuren, die kun je gerust de hele avond meenemen, met en zonder eten.’
En waarom deze? ‘Met mijn vader en broertje maak ik jaarlijks een wijnreis. Vorig jaar zijn we hier op bezoek geweest, dat was geweldig. Het is een heerlijke wijn om de avond mee te beginnen, zeker als het zonnetje schijnt.’
Feit of fabel? Geen hoofdpijn na natuurwijn? ‘Veel glazen wijn levert altijd hoofdpijn op. Dan maakt het niet uit welke wijn je drinkt. De enkeling daargelaten die allergisch is voor sulfiet, die zal het wel merken.’
Natuurwijn, trend of blijvertje? ‘Een blijvertje. In de toekomst worden hopelijk alle wijnen natuurwijnen, dat wil zeggen: wijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Ik denk zeker dat mensen steeds bewuster worden wat ze drinken: wat zit erin, hoe smaakt het?’
Tips voor beginnende (natuur) wijndrinkers? ‘Begin niet te duur en probeer verschillende wijnen. Vind je iets lekker, duik er dan dieper in. Frans lekkerder dan Duits, ga daar dan op verder. Pas wanneer je je smaak ontwikkelt, proef je wat je lekker vindt. In het begin is duur zeker niet altijd beter.’
CESAR MAJORANA
Fulltime wijnfanaat die zijn verhalen, tips en kennis over wijn deelt op TikTok en Insta.
Wat heb je met natuurwijn? ‘Ik zie wijn drinken als tijdreizen. Als ik een mooi glas wijn drink, ben ik ook meteen daar. In dat land, in die wijngaard waar hij gemaakt is, precies op die plek, dat geldt nog iets meer als het om natuurwijnen gaat. Iets dat ik nog nooit met een glas melk heb gehad.’
Waarom natuurwijn? ‘Ik houd heel erg van de kunde en het ambacht als ‘t gaat om wijn maken. Als ik dan weet dat een wijn zo natuurlijk mogelijk is gemaakt – het kan niet natuurlijker – met zoveel respect voor de aarde en de druiven, dan vind ik dat heel bijzonder.’
Wat vind je van het woord ‘natuurwijn’? ‘Hoezo natuurlijk? We manipuleren de aarde al door druivenstruiken te planten. Als er vervolgens heel goed met die natuur wordt omgegaan, is het mooi.
Waar ik moeilijk tegen kan, is dat het een modewoord is geworden. Dat je soms hobbywijnen ziet met stukjes erin die voor veel geld worden verkocht, afschuwelijk.’
Ben je vernoemd naar het druivenras César – een blauwe druif uit de Bourgogne? ‘Haha, nee. Mijn naam is een mix van Italiaans en Cubaans’.
Wat is jouw moment in de natuur? ‘Met wijn? Iedere keer wanneer ik een wijnboer bezoek en ik word weggeblazen als ik hoor, zie en proef hoe ze die wijnen maken. Dat vind ik te gek.’
Is natuurwijn hip? ‘Het zorgt er in ieder geval voor dat een nieuwe generatie wijn gaat drinken. Of het in ieder geval probeert. Met mijn video’s probeer ik dat ook over te brengen, dus ik zie het als een mooie ingang.
'Ik zie wijn drinken als tijdreizen’
CESAR MAJORANA
Fulltime wijnfanaat die zijn verhalen, tips en kennis over wijn deelt op TikTok en Insta.
Wat heb je met natuurwijn? ‘Ik zie wijn drinken als tijdreizen. Als ik een mooi glas wijn drink, ben ik ook meteen daar. In dat land, in die wijngaard waar hij gemaakt is, precies op die plek, dat geldt nog iets meer als het om natuurwijnen gaat. Iets dat ik nog nooit met een glas melk heb gehad.’
Waarom natuurwijn? ‘Ik houd heel erg van de kunde en het ambacht als ‘t gaat om wijn maken. Als ik dan weet dat een wijn zo natuurlijk mogelijk is gemaakt – het kan niet natuurlijker – met zoveel respect voor de aarde en de druiven, dan vind ik dat heel bijzonder.’
Wat vind je van het woord ‘natuurwijn’? ‘Hoezo natuurlijk? We manipuleren de aarde al door druivenstruiken te planten. Als er vervolgens heel goed met die natuur wordt omgegaan, is het mooi. Waar ik moeilijk tegen kan, is dat het een modewoord is geworden. Dat je soms hobbywijnen ziet met stukjes erin die voor veel geld worden verkocht, afschuwelijk.’
Ben je vernoemd naar het druivenras César – een blauwe druif uit de Bourgogne? ‘Haha, nee. Mijn naam is een mix van Italiaans en Cubaans’.
Wat is jouw moment in de natuur? ‘Met wijn? Iedere keer wanneer ik een wijnboer bezoek en ik word weggeblazen als ik hoor, zie en proef hoe ze die wijnen maken. Dat vind ik te gek.’
Is natuurwijn hip? ‘Het zorgt er in ieder geval voor dat een nieuwe generatie wijn gaat drinken. Of het in ieder geval probeert. Met mijn video’s probeer ik dat ook over te brengen, dus ik zie het als een mooie ingang.
'Natuurwijnboeren gaan zorgvuldig om met hun land, dat vind ik er goed aan’
WILLEM HARTHOLT
Wijnliefhebber en winkelmanager Gall & Gall Utrecht, Twijnstraat.
Waar komt jouw liefde voor wijn vandaan? ‘Met mijn ouders ging ik altijd op vakantie naar Frankrijk. Later bedacht ik pas dat we ook altijd naar wijngebieden gingen. Niet zo vreemd, want mijn vader houdt van een goed glas wijn bij het eten. Ik kreeg een bijbaan bij Gall & Gall en toen besefte ik pas dat ik wijn zelf ook zo leuk vind. Daarna zijn we de wijnwereld samen gaan ontdekken. Zo ben ik met mijn vader naar de Pfalz geweest, want we houden beiden van een goede riesling, en binnenkort staat een wijntrip naar de Loire op het programma.’
Favoriete natuurwijn? ‘Ik hou van de wat onbekendere gebieden, vind het leuk om verschillende wijnen uit te proberen. Ik heb ook een aantal wijncursussen gedaan, waardoor je beter weet wat je proeft. De Chloss Terroir Natural is gemaakt van 100 procent grenache. Hij heeft iets fruitigs, met een licht boers karakter. Een sappig en soepel lenteachtig rood wijntje, lekker als-ie licht gekoeld is. Zoals ze in Frankrijk zouden zeggen een “vin glou-glou”, een lekker doordrinkwijntje.’
Wat betekent natuurwijn voor jou? ‘Wat ik er goed aan vind, is dat de boeren heel zorgvuldig omgaan met hun land. Wijnbouw is vrij intensief, je gebruikt veel grond voor een beetje opbrengst, dan helpt het als je dit zo goed mogelijk doet, dus zo biologisch mogelijk. Ik adviseer klanten altijd om te letten op het etiket; draai de fles om en let op het groene symbool. Of kijk en selecteer op de website op “bio gecertificeerd”.’
WILLEM HARTHOLT
Wijnliefhebber en winkelmanager Gall & Gall Utrecht, Twijnstraat.
Waar komt jouw liefde voor wijn vandaan? ‘Met mijn ouders ging ik altijd op vakantie naar Frankrijk. Later bedacht ik pas dat we ook altijd naar wijngebieden gingen. Niet zo vreemd, want mijn vader houdt van een goed glas wijn bij het eten. Ik kreeg een bijbaan bij Gall & Gall en toen besefte ik pas dat ik wijn zelf ook zo leuk vind. Daarna zijn we de wijnwereld samen gaan ontdekken. Zo ben ik met mijn vader naar de Pfalz geweest, want we houden beiden van een goede riesling, en binnenkort staat een wijntrip naar de Loire op het programma.’
Favoriete natuurwijn? ‘Ik hou van de wat onbekendere gebieden, vind het leuk om verschillende wijnen uit te proberen. Ik heb ook een aantal wijncursussen gedaan, waardoor je beter weet wat je proeft. De Chloss Terroir Natural is gemaakt van 100 procent grenache. Hij heeft iets fruitigs, met een licht boers karakter. Een sappig en soepel lenteachtig rood wijntje, lekker als-ie licht gekoeld is. Zoals ze in Frankrijk zouden zeggen een “vin glou-glou”, een lekker doordrinkwijntje.’
Wat betekent natuurwijn voor jou? ‘Wat ik er goed aan vind, is dat de boeren heel zorgvuldig omgaan met hun land. Wijnbouw is vrij intensief, je gebruikt veel grond voor een beetje opbrengst, dan helpt het als je dit zo goed mogelijk doet, dus zo biologisch mogelijk. Ik adviseer klanten altijd om te letten op het etiket; draai de fles om en let op het groene symbool. Of kijk en selecteer op de website op “bio gecertificeerd”.’
WALTER DE WINTER
Vinoloog en Assortiment Manager bij Gall & Gall.
Wat is een natuur- (of biologische/ organic) wijn? ‘Het begint ermee dat wijnmakers kunstmest en pesticiden mijden. Door biodiversiteit proberen ze hun wijngaard gezond te houden. Meer onderhoud, geen bestrijdingsmiddelen en een kleinere opbrengst zorgen er ook voor dat deze wijnen iets duurder zijn om te maken.’
Is er verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? ‘Natuurwijn gaat vaak een stap verder dan biologisch. Wijnmakers proberen zo weinig mogelijk te beïnvloeden, niet alleen in de wijngaard maar ook daarna in de kelder. De druiven worden vergist op hun eigen gist, ze voegen dit niet toe. En tijdens de vinificatie grijpen ze zo weinig mogelijk in. Als de wijn klaar is, wordt deze meestal niet gefilterd, vaak wordt er ook geen sulfiet toegevoegd. Dat maakt de wijn iets kwetsbaarder en minder lang houdbaar. Daardoor is zo’n minder gepolijste wijn vaak wat spannender, met iets meer scherpe randjes, wat meer funky. Of in dit geval wat meer “punky”.’
Waarom is de Cowpunk Pet Nat jouw favoriet? ‘Cowpunk was in de jaren ’70-’80 een stroming binnen de punkmuziek met invloeden van folk en country. Eigenlijk een soort “boerenpunk”. In dit geval “wijnboerenpunk”. Deze Pet Nat is een heerlijk frisse en intense witte wijn. De wijn is ongefilterd gebotteld, terwijl deze nog niet helemaal vergist was. De vergisting is dan ook nog iets doorgegaan in de fles, wat ervoor zorgt dat er koolzuur ontstaat in de fles. Dat resulteert in een lichte, bruisende wijn, vandaar de naam Pet Nat: Pétillant Naturel. Hij heeft een relatief laag alcoholgehalte. Het gistdepot in de fles maakt dat de wijn troebel blijft. Ik drink ‘m graag op een heerlijke warme namiddag in de tuin met vrienden. En de fles staat ook nog eens cool op tafel.’
WALTER DE WINTER
Vinoloog en Assortiment Manager bij Gall & Gall.
Wat is een natuur- (of biologische/ organic) wijn? ‘Het begint ermee dat wijnmakers kunstmest en pesticiden mijden. Door biodiversiteit proberen ze hun wijngaard gezond te houden. Meer onderhoud, geen bestrijdingsmiddelen en een kleinere opbrengst zorgen er ook voor dat deze wijnen iets duurder zijn om te maken.’
Is er verschil tussen natuurwijn en biologische wijn? ‘Natuurwijn gaat vaak een stap verder dan biologisch. Wijnmakers proberen zo weinig mogelijk te beïnvloeden, niet alleen in de wijngaard maar ook daarna in de kelder. De druiven worden vergist op hun eigen gist, ze voegen dit niet toe. En tijdens de vinificatie grijpen ze zo weinig mogelijk in. Als de wijn klaar is, wordt deze meestal niet gefilterd, vaak wordt er ook geen sulfiet toegevoegd. Dat maakt de wijn iets kwetsbaarder en minder lang houdbaar. Daardoor is zo’n minder gepolijste wijn vaak wat spannender, met iets meer scherpe randjes, wat meer funky. Of in dit geval wat meer “punky”.’
Waarom is de Cowpunk Pet Nat jouw favoriet? ‘Cowpunk was in de jaren ’70-’80 een stroming binnen de punkmuziek met invloeden van folk en country. Eigenlijk een soort “boerenpunk”. In dit geval “wijnboerenpunk”. Deze Pet Nat is een heerlijk frisse en intense witte wijn. De wijn is ongefilterd gebotteld, terwijl deze nog niet helemaal vergist was. De vergisting is dan ook nog iets doorgegaan in de fles, wat ervoor zorgt dat er koolzuur ontstaat in de fles. Dat resulteert in een lichte, bruisende wijn, vandaar de naam Pet Nat: Pétillant Naturel. Hij heeft een relatief laag alcoholgehalte. Het gistdepot in de fles maakt dat de wijn troebel blijft. Ik drink ‘m graag op een heerlijke warme namiddag in de tuin met vrienden. En de fles staat ook nog eens cool op tafel.’
‘Een minder gepolijste wijn is vaak spannender, wat meer funky - of zoals deze: punky'
toost& magazine
Deze helden komen uit het magazine toost&. toost& is een magazine met handige tips, inspirerende verhalen en maakbare recepten voor liefhebbers van mooie wijnen, bieren, whisky en andere sterke én alcoholvrije dranken. Je kunt nu ook het magazine gemakkelijk digitaal lezen! Klik hier.
Meer lezen