Biologische wijnen
Biologische wijnen zijn in trek en wij snappen helemaal waarom: ze zijn lekker én ze zijn een milieubewuste keuze! Naast biologische wijnen zie je ook steeds vaker biodynamische wijnen op de markt verschijnen. Maar wat betekent het eigenlijk als een wijn biologisch is? En wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn? Lees snel verder.
Wat is biologische wijn?
De belangrijkste verschillen tussen biologische en niet biologische wijnen (gangbare wijnen) zijn het sulfiet gehalte en de manier waarop druiven geteeld worden.
Alle wijnen hebben druivensap als basis en daarom is wijn (ook niet biologische) een natuurproduct. Maar daarmee houden de meeste overeenkomsten op. Maar wat zijn dan de grootste verschillen?
Biologische wijnen bevatten minder sulfiet
Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnen.
Wat is dan een normale hoeveelheid bij gangbare wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter. Klik hier om meer te lezen of sulfiet.
Biologische wijnen worden alleen van biologische geteelde druiven gemaakt
De wijnproducent mag alleen maar biologische preparaten gebruiken in plaats van kunstmest of chemische pesticiden. Deze worden gemaakt van organische mest (uitwerpselen van dieren en resten van planten) en maken de druivenstokken sterker zodat ze beter zijn opgewassen tegen ziektes. Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker.
BIOLOGISCH OF BIODYNAMISCH: de verschillen en overeenkomsten
Biodynamische wijnbouw is niet hetzelfde als biologische wijnbouw, al zijn er wel veel overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomsten zijn:
- Er mag geen gebruik van chemische stoffen worden gemaakt
- Een gezonde bodem is de basis voor vruchtbaarheid nodig is
NOG EEN STAP VERDER
Biodynamici gaan nog een stap verder en houden er heel wat ideeën en methoden op na bij het oogsten van de druiven. Enkele van deze methoden zijn:
De aarde moet genezen: omdat de vruchtbaarheid van de aarde afneemt, moet je de aarde genezen en zo gezond maken dat de stokken zichzelf kunnen beschermen tegen ziektes. Hiervoor gebruiken ze biodynamische preparaten zoals medische kruiden en uitwerpselen van wormen.
Oogsten bij juiste zon- en maanstand:
met deze kosmische krachten willen de biodynamische boeren op een natuurlijke manier de groei van de druiven bevorderen.
Homeopathische mengsels voor meer groei:
deze mengsels worden gemaakt van kruiden, ze bevorderen de groei van de druiven door positieve krachten in de bodem te brengen.
Viña Koyle is een biodynamische producent uit Chili met wijngaarden in Alto Colchagua, gelegen aan de voet van de Andes. Het bedrijf is in handen van de familie Undurraga. Inmiddels is de 6e generatie aan het roer. In 2006 kochten ze het wijnbedrijf dat we kennen als Viña Koyle. Als snel (in 2009) werd overgestapt op biodynamische wijnbouw. Binnen een paar jaar resulteerde dat in een plaats in de Top 100 wines van Wine Spectator voor de Royale Carmenere.
Hoe herken je een biologische wijn?
Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Meestal wordt het Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’) gebruikt. De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Alleen als de (Europese) controleurs tevreden zijn mag op het wijnetiket het Europees biologisch keurmerk gebruikt worden.
Frankrijk: AB Keurmerk
Tot het jaar 2012 stond op etiketten van Franse “biologische wijn” het AB keurmerk. De afkorting AB staat voor Agriculture Biologique (letterlijk = biologische landbouw) en geeft aan dat een wijn van biologisch geteelde druiven gemaakt is. Je treft nu nog vaak het AB en het Europese biologische keurmerk aan, omdat met name de Franse consumenten nog moeten wennen aan het nieuwe Europese logo.
Meer over natuur- en diervriendelijke wijnen
Naast biologische en biodynamische wijnen zijn er natuurlijk nog andere natuurvriendelijke én diervriendelijke wijnen zoals natuurwijn, duurzame wijn of vegan wijn.