Alles over deze wijnlanden
Roemenië, Hongarije & Slovenië
Zuidoost-Europa is het nieuwe ‘oude’ Europa. Een goed opgeleide generatie wijnmakers maakt van de verrassende inheemse druivenrassen boeiende wijnen die het proeven zeker waard zijn.
Ligging: een uniek klimaat
Alle Zuidoost-Europese wijnlanden liggen min of meer in het stroomgebied van de rivier de Donau. Daarnaast beschermen hoge bergruggen, zoals de Alpen en de Karpaten, en ook de Egeïsche Zee deze landen tegen extreme weersomstandigheden.
Deze invloeden zorgen voor een continentaal klimaat met korte maar strenge winters en lange, warme zomers met een late herfst. Het deel van Slovenië dat langs de Adriatische kust ligt en het deel van Roemenië aan de Zwarte Zee hebben een mediterraan klimaat met zachtere winters en hogere zomertemperaturen.
TOEN EN NU
Zuidoost-Europa is een verzamelnaam voor een groot aantal wijnlanden die een gemeenschappelijk verleden hebben. Wijnbouw was er al eeuwen, ook in de communistische periode. Sinds de politieke omslag in het begin van de jaren negentig hebben de landen elk op hun eigen manier aan hun herstel en herinrichting gewerkt, ook als het om wijnbouw gaat. De omstandigheden voor de verbouw van druiven zijn uitstekend en een nieuwe generatie wijnmakers wil de wereld graag laten weten hoe lekker en goed hun wijnen zijn!
WERELDBLENDS
De wijnmakers van nu werken met internationaal bekende variëteiten als sauvignon blanc en cabernet sauvignon, maar ook met inheemse rassen als furmint, kadarka, kékfrankos en plavac mali. In veel blends komen druivenrassen uit verschillende wijnwerelden bij elkaar.
SLOVENIË
Veel Sloveens wijnmakers hebben ervaring op gedaan in de nieuwe wijnwereld. Dat proef je aan de stijl van de wijnen. Ze zijn toegankelijk en uitgesproken fruitig.
ROEMENIË
De pinot noir is een lastige druif, maar in de Roemeense Prahova Valley zorgt hij voor mooie verfijnde wijnen. Dit nieuwe wijngebied ligt ten noorden van Boekarest.
HONGARIJE
De wijn van ICZE komt uit het zuiden van Hongarije. Daar wordt veel gebruikgemaakt van internationale druiven zoals cabernet sauvignon en chardonnay, vooral in het zuiden van het land. Het is gebruikelijk om deze te blenden met inheemse druiven zoals de kadarka of kékfrankos.
Meer leren over wijn?
Doe dan eens de smaakprofielentest en ontdek wat eigenlijk jouw favoriete wijn is.
Meer leren? Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.