Ontdek wijnlanden
Nieuwe wijnlanden: Slovenië, Kroatië en Turkije
De wijnwereld staat nooit stil. Telkens verschijnen er wel ergens in de wereld verrassend lekkere, nieuwe wijnen. Gall & Gall houdt je daarvan graag op de hoogte. Deze maand aandacht voor drie verrukkelijke wijnen uit de “nieuwe” wijnlanden.
In onze winkels vind je een ruime keuze aan wijnen uit klassieke wijnlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast is het assortiment uit de nieuwe wijnwereld zoals Australië, Chili en Nieuw-Zeeland de laatste jaren enorm gegroeid, in alle prijsklassen. We weten precies wat er in de wijnwereld speelt en willen altijd graag als eerste nieuwe trends binnen de wijnwereld introduceren. Om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in wijnlanden en voorop te kunnen lopen met nieuwe bijzondere wijnen, struinen we alle wijnbeurzen af. Onze kersverse aanwinsten vonden we relatief dicht bij huis, namelijk in Turkije, Slovenië en Kroatië.
Oud en nieuw
In Oost- en Zuidoost-Europa wordt al eeuwen wijn gemaakt. Klimaat en bodem zijn er perfect voor de druiven, maar door verschillende omstandigheden ontwikkelde de wijnbouw zich niet of nauwelijks. Neem Turkije, daar worden sinds mensenheugenis gigantisch veel druiven verbouwd, maar slechts een klein deel werd maar voor wijn gebruikt. De Turken drinken het zelf namelijk nauwelijks. Alcohol was er lange tijd om religieuze redenen verboden en wie nu wel alcohol drinkt, kiest meestal voor bier of raki, een anijsdrank. Maar wijn wordt steeds populairder dankzij de toeristen. Die vragen om wijn van Turkse bodem. In Slovenië en Kroatië kwam er nieuw leven in de wijnbouw na de politieke omslag in het begin van de jaren negentig. Een aantal jonge wijnmakers deed overal in de wereld ervaring op en brachten hun kennis mee naar huis om daar de wijnbouw grondig aan te pakken. Apparatuur werd vernieuwd en werkzaamheden in de wijngaard werden veranderd. Maar wat deze landen zo interessant maakt, is dat ze de basis, hun eigen druiven, koesteren. De grote verrassing van deze landen zit ‘m in de unieke, inheemse druivensoorten, waarmee wijnen met een heel eigen, authentieke smaak worden gemaakt. Onze wijnontdekkingen zijn alle drie van een lokaal ras gemaakt.
Oküzgozü
In Turkije vonden we de Ancyra Oküzgozü, een bijzondere rode wijn. Hij komt van het wijnhuis Kavaklidere dat wijngaarden rondom Ankara in de streek Anatolië heeft. Door studie in Zwitserland kwamen de eerste eigenaren van Kavaklidere met wijn in aanraking. Terug in hun thuisland zagen ze ook kansen voor wijnbouw in Turkije. Inmiddels is het een van de meest serieuze wijnbedrijven. Deze wijn van Ancyra is gemaakt van een oorspronkelijke, Anatolische druif, de .küzg.zü. De wijn smaakt fris, heeft het fruitige van blauwe pruimen en de afdronk is een tikkeltje kruidig. Hij past heel goed bij gekruid eten zoals Turkse pizza en pittig gemarineerde steaks van de barbecue. De wijnmaker vindt hem zelf licht gekoeld het lekkerst, op zo’n 14 °C.
Plavac en furmint
De Kroatische Plavac Mediterano wordt gemaakt van de plavac mali. Dit is een kleine, donkerblauwe druif die verwant is aan de Californische zinfandel. Hij geeft paarsrode, volfruitige wijnen met de geur van bessen en bramen en de zoetzure smaak van kersen. Door die zoete aroma’s is het een ideale wijn voor bij rijpe kaas als camembert, boerenbelegen en stilton.
De Sloveense Ela Hill bestaat uit een blend van de nationale furmint en de internationale sauvignon blanc. Wijnmaker Mitja Herga studeerde in Nieuw-Zeeland, waar hij verliefdwerd op de zuivere wijnen met knisperende zuren. Zulke wijnen wilde hij in zijn thuisstreek Ormoz in het oosten van Slovenië ook maken, maar dan wel met een duidelijk Sloveense twist. Daarvoor zorgt de furmint die de droge, aromatische wijn fruitig en lichtkruidig maakt. Een verfrissende aperitiefwijn die je doorschenkt bij gerechten met schaal- en schelpdieren en lichte lunchsalades.